browin biowin biogrod bioterm soens 2measure
Salon sprzedaży

Otwarty w godzinach:
PN-PT 8 - 18 | SB 8 - 15

Telefon czynny:
PN-PT 8-18

Obsługa klienta:
tel.: +48 42 23 23 230
fax: +48 42 23 23 295
Export:
e-mail:
Poradnictwo:
tel.: +48 42 23 23 231
e-mail:

ul. Pryncypalna 129/141
93-373 Łódź

 

Fundusze Europejskie

Wyszukaj produkt
 

16. Oryginalne przepisy na wino jak nie ma sezonu na owoce (wina zimowe)

Przepis na wino z dyni... w dyni, lub w naczyniu fermentacyjnym

- dynia (ok. 10 kg)
- 6 l wody
- 4,5 kg cukru
- drożdże Madera
- pożywka 5 g
- 6 cytryn (limonek)
- pektoenzym

http://instrukcja.pl/i/jak_zrobic_wino_z_dyni

Dynie należy obrać ze skóry, następnie umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Umieścić w pojemniku fermentacyjnym lub balonie, uzupełnić połową ilości cukru (syropu cukrowego) oraz wodą. Dodać cytryny (można odcisnąć sok), pektoenzym oraz drożdże z pożywką. Zaczyn pozostawić na ok. tydzień, a następnie odcisnąć miąższ od płynu. Płyn przeleć do balonu w celu dalszej fermentacji. Dodać resztę syropu cukrowego. Jeśli dodaliśmy już całą ilość wody cukier można rozpuścić w niewielkiej ilości obciągniętego płynu. Jeśli wydzieli się znaczna ilość osadu możemy znów obciągnąć wino i pozostawić do dalszej fermentacji aż pięknie się nie wyklaruje, a fermentacja się nie skończy.


Przepis na wino z suszu kwiatu czarnego bzu
Nastaw na wino 10 l, na wino półwytrawne

- kwiaty czarnego bzu 0,9 l dość luźno ułożone.
- drożdże Fermivin
- pożywka 7 g
- rodzynki rozdrobnione 0,8 kg
- sok pomarańczowy z kartonika 3 l
- herbata czarna 10 g
- cukier 2,7 kg
- dwie cytryny

Za pomocą nożyka do obierania ziemniaków, zdejmujemy cieniutką warstwę skórki z 2-ch cytryn  (bez albedo). Cytryny następnie obieramy i kroimy w plasterki. Rozdrobnione rodzynki zalewamy przygotowaną MD i dodajemy kwiaty czarnego bzu, pokrojone cytryny, skórki z cytryn  i pozostały sok pomarańczowy. Fermentację miazgi prowadzimy przez 3 - 5 dni. Kiedy drożdże przerobią cukier znajdujący się w miazdze (cukier w rodzynkach i cukier w soku pomarańczowym), miazgę odciskamy. Przygotowujemy syrop cukrowy z 2 kg. cukru w 1 l wody i napar z mocnej czarnej herbaty. Wszystkie składniki wlewamy do balonu: moszcz z rodzynek i soku pomarańczowego, napar z herbaty, syrop cukrowy, pożywkę i uzupełniamy wodą do 11 l. Całość dobrze mieszamy. Kiedy poziom cukru spadnie o 8 Bx. dodajemy syrop cukrowy z 0,7 kg cukru w 0,5 l wody i dodajemy do nastawu. Fermentacja powinna trwać dalej, około 3-ch tygodni. Wino zlewamy kiedy poziom cukru spadnie do 0 Bx. lub mniej.


Przepis na wino z kartonika

- 6 l soku winogronowego z kartonu, sprawdzić czy sok nie jest siarkowany, można zastosować również sok jabłkowy lub inne
- 3 kg cukru
- 3 l wody
- drożdże typu malaga lub sherry
- pożywka 5 g

Wodę z cukrem przegotować, dodać sok (jest pasteryzowany), po ostygnięciu dodać drożdże (do czerwonego soku drożdże malaga, a do soku z białych winogron - drożdże typu sherry) i pożywkę. Całość wlać do butli, zatkać rurką fermentacyjną z korkiem. Po miesiącu wino ostrożnie obciągnąć znad osadu, przelać do czystej butelki i postawić na kolejny miesiąc. Podany czas jest orientacyjny, fermentacja w niższych temperaturach może trwać dłużej.


Przepis na wino rodzynkowe
Przepis na 10 l

- rodzynki 2,6 kg
- cukier 1,5 kg
- 1 l soku jabłkowego z kartonu
- pożywka 3 g
- pektoenzym
- regulator kwasowości 3 g
- drożdże Madera

Rodzynki zalewamy gorącą wodą, przemywamy. Zalewamy ponownie wodą, dodajemy pektoenzym, sok, pożywkę, regulator kwasowości i matkę drożdżową. Po ok. 3 tyg. Moszcz odcedzamy i pozostawiamy dalej do fermentacji. Wino gotowe jest do spożycia po ok. 3 miesiącach leżakowania.


Przepis na wino z hibiskusa

Nastaw na 5 l

- hibiskus 50 g
- cukier 750 g + 250 g
- pożywka 3 g
- woda 3 l + 1,4 l
- rodzynki 200 g
- regulator kwasowości 1 g (ale tylko w wypadku kiedy nastaw będzie miał mniej niż 6 g/l kwasów

Hibiskus kilkakrotnie zaparzyć, powstały płyn zlać i rozpuścić w nim cukier. Gdy przestygnie przelać do baniaka, dodać rodzynki (wcześniej przemyte wrzątkiem), wodę i pożywkę. Po ok tygodniu dodać drugą partie cukru.


Przepis na wino z bananów i pomarańczy

Nastaw na 5 l

- 1 kg bananów
- sok z 5 dużych pomarańczy
- 0,5 l soku z winogron (z kartonu)
- 0,8 kg cukru
- drożdże winiarskie Burgund
- 1/3 paczki pożywki
- dopełnić letnią przegotowaną wodą do 5 l

Banany pokroić i wsypać do gąsiora dodać soki. Połowę cukru rozpuścić w 1 l wody, ostudzić i wlać. Następnie dodajemy drożdże, pożywkę i uzupełnić całość wodą. Po tygodni dodać następną porcję cukru (można obciągnąć niewielką ilość płynu z balonu i w nim go rozpuścić). Po następnych 2 tygodniach oddzielić miąższ od płynu i pozostawić do dalszej fermentacji.


Przepis na wino z ryżu
Nastaw na 15 l

- 1.5 kg ryżu
- 4.5 kg cukru
- 11 l wody
- 3 cytryny
- 20 dkg rodzynek
- 2 gałki muszkatołowe (40 g)
- 12 ziaren ziela angielskiego
- szczypta: cynamonu, tymianku i mięty
- drożdże Tokay (lub dowolne do wina białego)
- pożywka

Nieugotowany ryż należy partiami intensywnie przepłukać pod bieżącą wodą tak, by przelatująca woda była czysta. Ryż wsypujemy do gąsiora. Cytryny obieramy ze skóry oraz z białych skórek, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy przyprawy i rodzynki. Gdy wszystkie składniki są już w gąsiorze, wlewamy roztwór cukrowy w proporcjach (pierwsza na początku druga po tygodniu fermentacji). Cukier dodajemy oczywiście w formie syropu cukrowego. Po zmieszaniu wszystkich składników dodajemy pożywkę i drożdże oraz przyprawy. W takiej postaci zostawiamy na ok. miesiąc, następnie zlewamy i zostawiamy do dalszej fermentacji.

 
 
Browin 2018 | Wszelkie prawa zastrzeżone | powered by freshform