Dynia - dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni?
...jest bezcennym warzywem, które przypłynęło do Europy w XV wieku na statkach Kolumba. To warzywo o wszechstronnych walorach. Jej wartości odżywcze są nieocenione. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu. Zawiera ona dużo karotenu - im bardziej intensywny jest zatem kolor miąższu, tym więcej w dyni witamin. O wartości dyni decyduje głównie zawartość cukru, która zależnie od odmiany i stopnia dojrzałości może dochodzić do kilku procent. Dynie zawierają również stosunkowo dużo witamin A, B1, B2, C, PP. W składzie dyni odnajdziemy także wiele składników mineralnych - zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Warzywo to jest niskokaloryczne i beztłuszczowe. Zawierają pektyny i kwasy organiczne. Dynia wzmacnia także system immunologiczny - poprzez działanie antyutleniające i inaktywujące wolne rodniki, co przeciwdziała zarazem nowotworom i chorobom układu krążenia. Dynia ma również niską zdolność wiązania azotanów z gleby, dlatego doskonale sprawdza się w żywieniu dzieci oraz ludzi chorych na miażdżycę, choroby tętnic, otyłość i zaburzenia przemiany materii.