Browin Blog - Najlepsza biała kiełbasa - to ta zrobiona przez Ciebie!

Najlepsza biała kiełbasa - to ta zrobiona przez Ciebie!

2020-04-03
ulubione

Wielkanoc to drugie po Bożym Narodzeniu święto mocno zakorzenione w polskiej tradycji. To czas chwilowego zatrzymania się w pędzie codziennego życia, czas kojarzony z przemiłymi spotkaniami z rodziną oraz spożywaniem świątecznych potraw… 

Warto kierować się hasłem „wiem co jem” – i to nie tylko od święta. Produkty spożywcze najlepiej przygotowywać samemu, co sprawia nie tylko wielką satysfakcję, poszerza wiedzę kulinarną, ale również pozwala decydować o składnikach, jakie zostaną użyte. W dzisiejszych czasach coraz ważniejsza staje się świadomość, że jakoś ć spożywanego jedzenia w sposób znaczący wpływa na nasze zdrowie. Niestety gro produktów żywnościowych dostępnych na rynku zawiera w swych składach liczne polepszacze smaku, konserwanty i stabilizatory. Stąd coraz większym zainteresowaniem cieszy się przygotowanie własnych, zdrowszych, bardziej wartościowych produktów spożywczych.

Tak jak Bożego Narodzenia raczej nie wyobrażamy sobie bez karpia czy pierogów z kapustą i grzybami, tak Wielkanocy nie wyobrażamy sobie bez jajek czy białej kiełbasy. Przepraszamy wszystkich wegetarian, ale to właśnie kiełbasie poświęcimy teraz dłuższą chwilę…

Oto Wielkanocy okrasa – biała domowa kiełbasa!
Czy parzona w garze, czy też w szynko-warze,

naszej tradycji jest znakiem i kusi wspaniałym smakiem!

Szybko więc zniknąć może – gdy ją dopadną widelce i noże;)

Biała kiełbasa wytwarzana jest z wieprzowiny, czasami z dodatkiem mięsa wołowego i przypraw, w naturalnym cienkim jelicie. Kiełbasę możemy kupić w sklepie, ale bez problemu i z powodzeniem zrobić możemy ją również sami. Zwłaszcza, kiedy tak jak obecnie więcej czasu, chcąc nie chcąc, spędzamy w domu. Wystarczy zakupić świeże mięso (najlepiej wybierać je z hodowli, w której nie używa się antybiotyków), a do tego jelita oraz przyprawy. To, czego nie może zabraknąć w białej kiełbasie, to majeranek. Reszta przypraw zależy już od Twoich upodobań. Możesz skomponować własną mieszankę przypraw, bądź skorzystać ze sprawdzonej, już gotowej mieszanki do białej kiełbasy Specjał babci Emilii

Kiedy masz już przygotowaną mięsną masę, pozostaje – najlepiej za pomocą nadziewarki do kiełbas – wypełnić jelita i uformować kiełbaski, które później trzeba poddać parzeniu. To wersja tradycyjna, a przepis na parzoną białą kiełbasę wielkanocną znajdziesz tutaj.

Najlepsza biała kiełbasa - to ta zrobiona przez Ciebie!

Białą kiełbasę możesz przygotować również na grillu czy uwędzić. Jeśli masz ogródek, to daje Ci to dobry pretekst do wyjścia z domu. Przepis na wędzoną kiełbasę białą znajdziesz tutaj.

Nie bójmy się eksperymentować, zwłaszcza że Święta sprzyjają kulinarnym działaniom i można w nie zaangażować wszystkich domowników. W kuchni, można powiedzieć, wszelkie chwyty dozwolone – zwłaszcza kiedy ich celem jest zrobienie smacznych dań. Kreatywność jest mile widziana – dzięki niej z pewnością odkryjesz nowe smaki i stworzysz własne przepisy, które na stałe pozostają w Twoim menu.

Najlepsza biała kiełbasa - to ta zrobiona przez Ciebie!

Dla osób, które wolałyby pominąć etap nadziewania kiełbas istnieje świetna alternatywa. Farsz na „białą bohaterkę” Wielkanocy możesz umieścić bezpośrednio w szynkowarze i uparzyć. W ten sposób uzyskasz oryginalny i pyszny wyrób. Tak zrobioną białą kiełbasę możesz podzielić na kawałki i podać z żurkiem lub pokroić w plastry i umieścić na kanapkach, dodając np. nieco chrzanu. Przepis na białką kiełbasę z szynkowaru znajdziesz tutaj.

Wybór należy do Ciebie! My dostarczymy Ci wszelkiego potrzebnego asortymentu – od jelit i przypraw po nadziewarki, grille, wędzarnie, szynkowary i inne przydatne produkty. Zachęcamy do zajrzenia do naszego 
sklepu, a po sprawdzone receptury i inspiracje zapraszamy do naszego Przepiśnika.

Życzymy domowych, smacznych Świąt. Sprawmy, by kojarzyły się one z być może po raz pierwszy przygotowaną własnoręcznie białą kiełbasą. Jedno jest pewne – jeśli spróbujesz, to istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że przygotowywanie domowych kiełbas i innych pysznych wędlin stanie się Twoją tradycją.