Browin Przepiśnik - Domowa chałka

Domowa chałka

Wypieki

2019-08-07 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Domowy dżem z truskawek, malin i wiśni, prawdziwe masło i świeże chrupiące pieczywo to propozycja idealnego śniadania. Puszyste, drożdżowe ciasto pszenne w postaci zaplecionego warkocza, zwane także chałką, zrobisz wykorzystując zaledwie kilka składników. Wybierz dodatki takie jak lubisz i ciesz się ich smakiem razem z bliskimi. Plecionka w wersji z dżemem, masłem lub miodem sprawdzi się także jako słodki podwieczorek dla dzieci. Chałką zachwycą się wszyscy ci, którzy uwielbiają maślany smak wypieku, który dodatkowo możesz ozdobić kruszonką, sezamem lub makiem. Wraz z kubkiem kakao tworzą idealną parę na chłodniejsze, deszczowe dni.


Przepis na puszystą drożdżową chałkę

Przygotowanie:

Masło roztop i przestudź. Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej ok. 800 g mąki, wsyp drożdże, cukier, sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko, ciepłą wodę oraz roztopione wcześniej masło. Całość zagniataj do momentu, aż ciasto przestanie kleić Ci się do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. 

Ciasto ponownie umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Blat posyp mąką. Następnie krótko zagnieć ciasto i podziel je na równe części - ich ilość zależy od tego, ile chałek chcesz otrzymać. Proponujemy podzielić je na 2 części w celu otrzymania dwóch dużych chałek, na 4 części w celu otrzymania czterech średnich chałek i na ok. 8 części, jeśli chciałbyś upiec minichałeczki dla dzieci. 

Z jednej części ciasta utocz 3 wałeczki i zapleć z nich warkocz. Pamiętaj, aby podwinąć końce pod spód. Czynność powtórz, aż do momentu kiedy uda Ci się uformować wszystkie warkocze. Wyjmij z piekarnika blachy i wyłóż je papierem do pieczenia, posyp mąką, następnie umieść na nich warkocze. Tak przygotowane chałki odstaw do ponownego wyrośnięcia (ok. 20 min), przykrywając je ściereczką. W międzyczasie rozgrzej piekarnik, a kiedy ciasto będzie już gotowe rozpocznij pieczenie  w 180 ℃ do zarumienienia. 

Domowa chałka


Smacznego! ... domowe jest lepsze!

chałka

wypieki

pieczywo

zostańwdomu

zostanwdomu