Browin Przepiśnik - Chleb / Bułeczki Szpinakowe

Chleb / Bułeczki Szpinakowe

Wypieki

2019-02-13 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 3
ulubione

Chcesz zachwycić rodzinę nietypowym smakiem świeżego pieczywa? Szukasz pomysłów na śniadania i kolacje, które przyniosą rozkosz twojemu podniebieniu? Odkryj nasz przepis na pyszne ciasto chlebowe, z którego z powodzeniem przygotujesz także domowe bułeczki. Sekret ciasta tkwi w szczegółach czyli szpinaku, który dodaje mu nie tylko wyrazistego smaku, ale także zachwycającego koloru!

Przepis na bułeczki / chleb ze szpinakiem

Przygotowanie:

Drożdże zalej 50 ml wody i pozostaw na 10 minut, aby się uwodniły. Szpinak umieść na sitku w celu odmrożenia i pozbycia się nadmiaru wody. Następnie, zblenduj go na gładką masę. Mąkę umieść w misce, dodaj sól, cukier, olej, drożdże oraz szpinak. Do całości dodaj na początek 300 ml wody, a jeśli przy wyrabianiu będzie taka potrzeba, dolej jeszcze nieco wody. Wyrób ciasto na gładką, elastyczną masę - stosunkowo miękką, ale odchodzącą od ręki. Wyrobione ciasto pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie przenieś ciasto do garnka rzymskiego wcześniej nasmarowanego masłem i obsypanego grubo mąką. Całość pozostaw jeszcze na 20-30 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 80-100 °C i umieść w nim garnek z ciastem. Po włożeniu garnka do piekarnika podnieś temperaturę do 220 °C. Chleb piecz ok. godziny, aż do uzyskania chrupkiej, delikatnie przypalonej skórki.

Uwaga! Z ciasta chlebowego wykonać możesz także bułeczki. Wystarczy, że uformujesz z niego odpowiedniej wielkości kulki, które natniesz przez środek nożem i upieczesz na blaszce obsypanej mąką przez ok. 25-30 minut.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

jak zrobić domowy chleb

chleb w domu

domowe pieczywo

przepis na chleb

domowe bułki

zostańwdomu