Browin Przepiśnik - Rolada schabowo-wołowa z szynkowaru

Rolada schabowo-wołowa z szynkowaru

Mięso i wędliny

2019-12-04 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 7
ulubione

Rolada schabowo-wołowa to propozycja pysznej domowej wędliny. Jest doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadaje się idealnie na codzienne śniadania, a także może stanowić wykwintną potrawę na święta. Ten mięsny przysmak znajdzie miejsce na każdym stole, podczas każdej okazji. Rolada ze schabu jest wyśmienitym zamiennikiem szynki. Przygotowane z nią kanapki zachwycą fanów domowych wyrobów i pozwolą cieszyć się prawdziwym smakiem mięsa z dodatkiem przypraw. Domowa wędlina w formie rolady sprawdzi się też jako danie główne. Wystarczy, że pokroisz ją w grubsze kawałki i podasz wraz z sosem. 

Mięso przygotowane w szynkowarze zapewni Ci, że wyśmienity wyrób domowy. Stawiając na mięso pierwszej jakości i własnoręczne przygotowanie pozbawiasz wędliny sztucznych dodatków i konserwantów. Odkryj szynkę, która zachwyci Cię swoim smakiem.  Miej pewność, że dania przygotowane za pomocą szynkowara będą niezwykle łatwe w przygotowaniu. Poznaj możliwości tego małego urządzenia i wykorzystaj go do przygotowania karkówki, bloków drobiowych, czy nawet pasztetów. Niech domowe wędliniarstwo stanie się Twoją pasją. 


Przygotowanie:

Schab przekrój na pół - w poprzek, rozbij go tłuczkiem na grubość ok. 1-2 cm. Wołowinę zmiel  na maszynce używając najdrobniejszych oczek, następnie wyrób ją z zimną wodą i rozłóż w miarę równomiernie na roztłuczonym wcześniej schabie. Przeciśnij czosnek przez praskę i rozsmaruj go na mięsie. Tak przygotowane mięso posyp równomiernie przyprawami oraz żelatyną (część przypraw możesz zostawić do posypania rolady na wierzchu (tuż po zwinięciu). Mięso ciasno zwiń, przełóż do przygotowanego wcześniej worka, a następnie całość przenieś do szynkowaru. Zamknij szynkowar i umieścić w nim termometr, który pozwoli Ci mierzyć temperaturę mięsa. Szynkowar umieść w wodzie i rozpocznij podgrzewanie. Przy pomocy drugiego termometru kontroluj temperaturę wody. Woda, w której będziesz parzyć mięso powinna mieć temperaturę 75-90°C, natomiast mięso w szynkowarze powinno osiągnąć temperaturę maksymalną równą 68-69°C. Kiedy to nastąpi zakończ parzenie. Szynkowar wyjmij, ostudź, a następnie umieść go w lodówce, kiedy całkiem wystygnie mięso będzie gotowe do spożycia. 

Jeśli umieścisz roladę w woreczku próżniowym na dobę w lodówce przed włożeniem jej do szynkowaru, mięso lepiej się zmaceruje i intensywniej przejdzie przyprawami. 


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

z szynkowaru

z szynkowara

zdrowa wędlina z szynkowara

mięso z szynkowara