Nieoczywista nazwa, nieoczywisty smak i aromat. Kawa fermentowana jest idealna dla prawdziwych koneserów - oryginalna receptura i wrażenia, które pokochają nawet ci, którzy dotąd udowadniali wyższość święta herbaty nad świętem kawy. Gotowy napój zawiera bąbelki, wyczuwany jest delikatny, słodki i bardzo pobudzający aromat kawy. Jest to coś, co każdy musi chociaż raz spróbować w swoim życiu gdyż smaku tego napoju nie da sie opisać słowami.
Przepis na kawę z bąbelkami
Przygotowanie:
Kawę paloną oraz zbożową wsyp do 5 litrów wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Dodaj 300 g cukru i dokładnie wymieszaj. Płyn przefiltruj przy pomocy worka filtracyjnego. Wystudź do temperatury 25°C. Dodaj drożdże i pozostaw na 10-15 minut w celu ich uwodnienia, a następnie całość wymieszaj. Płyn przelej do butelek plastikowych, dokładnie do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując rozszerzą butelki) i zakręć nakrętkę. Fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, a następnie przenieś kawę w chłodniejsze miejsce. W czasie fermentacji obserwuj stopień nagazowania w butelce – jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazuj. Gotową kawę możesz przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!