Browin Przepiśnik - Łosoś wędzony na ciepło

Łosoś wędzony na ciepło

Ryby

2024-05-15 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Łosoś to jedna z bardziej lubianych ryb. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak dobroczynne kwasy omega-3. Łosoś wybornie smakuje w formie wędzonej zarówno na zimno jak i na ciepło. Z racji na fakt, że za oknem coraz chłodniej tym razem proponujemy tę druga wersję. Sprawdź jak przygotować łososia wędzonego na ciepło i poznaj jego niepowtarzalny smak.


​Przepis na wędzonego łososia

​Przygotowanie:

Filet z łososia opłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i połóż na ażurowej podstawce, która ułatwi odsączenie się reszty wody. Podstawkę tę ustaw np. na odpowiednio dużym talerzu, z którego później wylejesz zebraną wodę. Następnie obsyp rybę warstwą soli – tak, aby była ona delikatnie widoczna na rybie. Nie obawiaj się przesolenia, ryba nie wchłonie nadmiaru soli. 

Osolonego łososia pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie sól częściowo wchłonie się, a łosoś delikatnie puści wodę. Opłucz filet zimną wodą z resztek soli i obsusz papierowym ręcznikiem. Następnie umieść łososia ponownie na ażurowej podstawce i oprósz delikatnie cukrem. Pozostaw rybę na 30 minut, po czym usuń resztki cukru, najlepiej ręcznikiem papierowym.

Wilgotny filet z łososia posyp przyprawami lub połóż na gotowej osłonce z przyprawami - skórką do góry.
Tak przygotowaną rybę umieść w wędzarni. Polecamy użycie zrębków wędzarniczych dedykowanych do ryb. 

Łososia wędź do temperatury max 70℃, przez 30-40 min. 

Uwędzony na ciepło łosoś jest od razu gotowy do spożycia.


Łosoś wędzony na ciepło

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

wędzony łosoś

łosoś wędzony na ciepło

wędzona ryba

wędzarnia

zrębki do ryb

jak wędzić