Łosoś to jedna z bardziej lubianych ryb. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak dobroczynne kwasy omega-3. Łosoś wybornie smakuje w formie wędzonej zarówno na zimno jak i na ciepło. Z racji na fakt, że za oknem coraz chłodniej tym razem proponujemy tę druga wersję. Sprawdź jak przygotować łososia wędzonego na ciepło i poznaj jego niepowtarzalny smak.
Przepis na wędzonego łososia
Przygotowanie:
Filet z łososia opłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i połóż na ażurowej podstawce, która ułatwi odsączenie się reszty wody. Podstawkę tę ustaw np. na odpowiednio dużym talerzu, z którego później wylejesz zebraną wodę. Następnie obsyp rybę warstwą soli – tak, aby była ona delikatnie widoczna na rybie. Nie obawiaj się przesolenia, ryba nie wchłonie nadmiaru soli.
Osolonego łososia pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie sól częściowo wchłonie się, a łosoś delikatnie puści wodę. Opłucz filet zimną wodą z resztek soli i obsusz papierowym ręcznikiem. Następnie umieść łososia ponownie na ażurowej podstawce i oprósz delikatnie cukrem. Pozostaw rybę na 30 minut, po czym usuń resztki cukru, najlepiej ręcznikiem papierowym.
Łososia wędź do temperatury max 70℃, przez 30-40 min.
Uwędzony na ciepło łosoś jest od razu gotowy do spożycia.