Browin Blog - Oferta dla winnic

Oferta dla winnic

2019-11-07

Chcąc wyjść naprzeciw potrzebom winnic i winiarzy w Polsce, przygotowaliśmy specjalną ofertę, która ze względu na swoją różnorodność warta jest uwagi szerokiego grona zarówno producentów, jak i miłośników win. ​

Oferta ta skierowana jest przede wszystkim do firm i osób zajmujących się prowadzeniem winnic, ale z pewnością może być także interesującą opcją dla sieci handlowych i specjalistycznych sklepów branżowych.

​Zachęcamy do zapoznania się między innymi ze szczegółowym, szerokim  pakietem badań laboratoryjnych. ​


Dysponujemy własnym laboratorium biotechnologicznym (z wdrożonym systemem ISO 22000), które umożliwia nam systematyczne zwiększanie potencjału i rozwijanie produkcji własnych wyrobów. Jest ono wyposażone w specjalistyczną aparaturę, pozwalającą na kompleksowe badanie każdej próbki wina czy soku - z uwzględnieniem wszystkich parametrów istotnych dla profesjonalistów. Podstawowe wyniki są przydatne także dla wytwórców domowych trunków.

W naszym katalogu znaleźć można wszystkie niezbędne informacje dotyczące różnego rodzaju drożdży winiarskich, pożywek i innych środków dedykowanych sztuce winiarskiej. Zestawienie butelek i korków, a także balonów, pras, korkownic itp., pozwala wybrać te produkty, które są w stanie sprostać indywidualnym wymaganiom. 

W pierwszej części katalogu sekcja produktowa pozwala szczegółowo zapoznać się z naszą ofertą w zakresie dostępnego asortymentu. Druga część katalogu odnosi się konkretnie do działalności laboratoryjnej.

Znajdziesz tam informacje na temat badanych parametrów, metod i urządzeń wykorzystywanych przy pomiarach, a także objętości próbek, które umożliwią właściwą diagnozę w wybranej opcji..



KATALOG w wersji pdf znajdziesz tutaj. 



Katalog podzielony został na kilka działów. Pierwszy z nich poświęcony jest drożdżom winiarskim. Kolejne dotyczą chemii winiarskiej, pomiarów, butelkowania, winnic i oferty badań. 

DROŻDŻE WINIARSKIE

Uzyskanie wina z moszczu owocowego zawdzięczamy grupie szlachetnych drożdży należących do rodzaju Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus. Stosowane w przemyśle winiarskim, specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalane w laboratoriach drożdże winiarskie podzielone są na szereg ras, w zależności od preferencji substratowych (rodzaju owoców, stężenia cukru), szybkości i wydajności produkcji alkoholu. Jedno opakowanie drożdży, zarówno w zawiesinie, jak i drożdży suszonych oferowanych przez firmę BROWIN, wystarcza na 25 L nastawu.


Zalecenia dotyczące przechowywania drożdży:
  • temperatura: 4 - 30°C
  • wilgotność: 25 - 60%

ZALETY szlachetnych drożdży winiarskich:
  • tolerancja na alkohol: ok. 13 - 18%
  • oporność na wysokie stężenia cukru, dwutlenku węgla, garbników
  • wysoka tolerancja na obecność SO₂
  • szybszy proces fermentacji
  • zmniejszone prawdopodobieństwo zakażeń
  • stabilność i dobre odfermentowanie
  • trwała barwa i bogaty bukiet


WADY prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich:

  • tolerancja na alkohol: jedynie ok. 8 - 10%ź mała oporność na wysokie stężenia kwasów, wyższe stężenia cukru, duże ilości garbników (np. wino z aronii)
  • fermentacja nie przebiega do końca
  • możliwość zaoctowania i innych zakażeń
  • nietrwałość barwy i klarowności wina


Nazwa 
handlowa
Enovini®
Enovini®
100
Enovini® 
Baya
Enovini®
WS
Enovini®
7013
Enovini®
LS2
Enovini®
PDM
Enovini® 
PDM
Enovini®
SM102
Numer
400303
400304
400101
400361
400362
400311
400312
400341
400342
400321
400322
400331
400332
400352
400353
400351
Saccharomyces
cerevisiae
Saccharomyces
cerevisiae
var. bayanus
Saccharomyces
bayanus
Wino białe
czerwone
różowe
musujące
Restart
Tolerancja 18% 18% 18% 13% 15% 16% 16% 16% 12%
Temp. fermentacji 10-35°C 10-35°C 8-32°C 15-30°C 14-35°C 14-28°C 13-30°C 18-32°C 16-22°C
Informacje 
dodatkowe
- oporne
na duże
stężenie
cukru

- zachowują
owocowy
bukiet
- uwydatnia
charakter
i aromat
owoców

- niskie
zapotrzebowanie
na związki
azotowe
- wysoko-
alkoholizujące

- niskie
zapotrzebowanie
na azot
-nie
wymagają
dużej ilości
pożywki

- wina
są łagodne

- wyraźna
nuta
owocowa
- efektywna
fermentacja

- bogaty
aromat
wina
- fermentacja
nawet
w trudnych
warunkach

- tworzą
neutralne
aromaty
win
- pełne
i szybkie
odfermento-
wanie
w szerokim
zakresie
temperatur

- niska
produkcja
estrów
- do win
długo
dojrzewa-
jących

- wyraźny
aromat
owoców

- wina
zachowują
barwę
- nadaje
kwiatowy
aromat


- do słodkich,
nisko-
procentowych
win

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Drożdże winiarskie ENOVINI Saccharomyces cerevisiae

  • Specjalnie wyselekcjonowana doskonała mieszanka dwóch szczepów drożdżywiniarskich, odpowiednia także do restartu fermentacji.
  • Szybka i stabilna fermentacja w szerokim zakresie temperatur.
  • Wysoka flokulacja po fermentacji, szybka sedymentacja, co skutkuje wysoką klarownością wina.

Charakterystyka:

  • zakres temperatur: 15 – 35°C
  • tolerancja na alkohol: ≥ 18% (v/v)
  • wytwarzanie glicerolu: ≥ 6 g/L
  • niska produkcja kwasów lotnych
  • brak produkcji SO₂ i H₂S
  • szybka fermentacja
  • niskie zapotrzebowanie na azot
  • ograniczają wzrost drożdży dzikich

Zastosowanie:

  • drożdże uniwersalne zalecane do win gronowych i owocowych
  • 10-30 g/hL

Opakowania:

  • 100 g (400303)
  • 500 g (400304)


Drożdże winiarskie ENOVINI 100 Saccharomyces cerevisiae

  • Specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży winiarskich odpowiedni także do restartu fermentacji.
  • Szybka i stabilna fermentacja.
  • Wysoka flokulacja po fermentacji, szybka sedymentacja, wysoka klarowność wina.

Charakterystyka:

  • zakres temperatur: 15 – 35°C
  • tolerancja na alkohol: ≥ 18% (v/v)
  • wytwarzanie glicerolu: ≥ 6 g/L
  • niska produkcja kwasów lotnych
  • brak produkcji SO₂ i H₂S
  • niskie zapotrzebowanie na azot

Zastosowanie:

  • drożdże uniwersalne zalecane do win gronowych i owocowych
  • 10-30 g/hL

Opakowania:

  • 100 g (400101)


To tylko niektóre informację, chcąc dowiedzieć się więcej na temat naszej oferty, sprawdź nasz  KATALOG w wersji pdf.

 


Zapraszamy do kontaktu!