Nalewka z pigwy jest słodkim oraz bardzo aromatycznym rodzajem trunku, zawierającym dużą ilość witaminy C i pektyn. Zawarte w nalewce składniki odżywcze i mineralne wspierają ogólną kondycję organizmu i zwiększają odporność. Pigwa jest także idealnym środkiem leczenia problemów z żołądkiem. Nalewka z pigwy może być używana zamiast orzechówki. Wspomaga trawienie, niweluje uczucie zgagi, łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego oraz wzmacnia wątrobę, a przygotować możesz ją w całości w swoim zaciszu domowym.
Przepis na domową nalewkę z pigwy
Przygotowanie:
Owoce dokładnie umyj. Każdy z nich podziel na 4 części, pozbywając się z niego pestek oraz białych części. Skórkę zostaw. Przygotowane w ten sposób owoce umieść w słoiku i zasyp 500 g cukru. Pozostaw na 7 dni. Odciśnij otrzymany sok i ponownie zasyp owoce pozostałą ilością cukru. Całość pozostaw na 2 dni. Po tym czasie, przygotowany syrop zalej, przyjmując poniższe proporcje. Należy pamiętać, że niestety w tym wypadku bardzo ciężko jest określić ilość syropu, jaką przygotujesz, za każdym razem wartości te mogą się zatem nieco różnić.
Proporcje:
1 litr syropu owocowego
1 litr spirytusu
1 litr chłodnej przegotowanej wody (oczywiście ilość dodawanej wody jest wartością względną i zależy jedynie od gustu podniebienia)
Po upływie 3 tygodni nalewka powinna zacząć się ładnie klarować. Możesz przyspieszyć ten proces, przechowując ją w chłodnym miejscu oraz dodając (na podaną ilość) kroplę naturalnego Pektoenzymu, który zmniejszy lepkość płynu. Po 6 miesiącach nalewka zmieni barwę na kolor brązowy. Jeżeli płyn się wyklarował, możesz ponownie zlać nalewkę i pozostawić ją do dalszego dojrzewania. W przypadku pigwy im dłużej, tym lepiej.