Piwo z brewkitów możesz przygotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu, ale możesz również poeksperymentować, wzbogacając je różnymi dodatkami. Jednym z nich może być miód, który nada gotowemu piwu doskonały aromat i wzbogaci je o wartości zdrowotne. Sprawdź nasz przepis i oceń czy przypadł Ci do gustu.
Przepis na piwo miodowe
Przygotowanie:
Wskazówka: Sprzęty używane do przygotowania piwa dokładnie umyj i wypłucz w roztworze pirosiarczynu potasu.
Wyjmij drożdże spod wieczka koncentratu. Zamkniętą puszkę włóż na 10 minut do naczynia z gorącą wodą.
Do garnka o pojemności 4-5 L wlej 2 L gorącej wody, dodaj miód i mieszaj do momentu jego rozpuszczenia. Następnie do całości wlej zawartość puszki z koncentratem i ponownie dokładnie wymieszaj.
Drożdże dodaj do szklanki z wodą o temp. 25-28 °C. Pozostaw je na 20 - 30 minut do uwodnienia.
Do naczynia fermentacyjnego (pojemnika lub balonu) wlej 18-20 L letniej wody. Uzupełnij całość wystudzoną brzeczką (woda + miód+zawartość puszki). Całość ponownie dokładnie wymieszaj.
Gdy temperatura roztworu osiągnie temperaturę w granicach 21 - 27°C, wlej uprzednio przygotowane drożdże piwowarskie i ponownie całość mieszaj przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć brzeczkę.
Wskazówka: Brzeczkę możesz wlewać do fermentora z wysokości co również spowoduje jej prawidłowe napowietrzenie.
Balon lub pojemnik fermentacyjny zamknij i zamontuj wypełnioną do połowy wodą rurkę fermentacyjną. Zmierz zawartość ekstraktu w stopniach Blg.
Piwo fermentuj przez około 7 – 10 dni, aż do osiągnięcia 0 - 2 stopni Blg.
Jeśli zawartość cukru będzie na tym poziomie – piwo możesz zlać do butelek.
W tym celu do butelki 0,5 L dodaj około 4 gramów cukru, glukozy lub pastylkę COOPERS.
Butelki zakapsluj lub jeśli używasz butelek PET, zakręć i odstaw na około 3 - 4 tygodnie do nagazowania.
Piwo będzie najlepsze po 3 - 4 miesiącach.
Polecamy próbować co jakiś czas po buteleczce, odkrywając kiedy smak będzie dla nas najlepszy 😊