Browin Przepiśnik - Wino z jarzębiny

Wino z jarzębiny

Trunki i napoje

2019-09-30 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 4
ulubione

Jarzębina to jeden z darów jesieni, który może cieszyć nie tylko oko ale i podniebienie. To owoc, z którego śmiało możesz nastawić domowe wino. To surowiec odpowiedni dla osób, które gustują w winach z wyraźną goryczką. 

Zbiór owoców jarzębiny przeprowadza się, gdy owoce są już w pełni dojrzałe, drzewo owocuje od września do listopada. Najlepiej gdy zrywamy owoce po pierwszych przymrozkach, ścinając całe baldachy.​

Przy obróbce jarzębiny pamiętać należy, iż w składzie posiada ona trującą substancję - kwas parasorbinowy, powodujący nudności i biegunkę. Aby go zneutralizować należy odszypułkowaną, umytą jarzębinę zamrozić na 2-4 dni a następnie, po rozmrożeniu, sparzyć ją wrzątkiem.

Przygotowanie:

Rozmrożoną jarzębinę lekko rozgnieć i zalej 3 litrami wrzątku. Dodaj syrop cukrowy (1 kg cukru + 1 L wody) i zalej nim owoce. 

Po wystudzeniu dodaj Kwasomix, 1,2 opak. pożywki z witaminą B1 i wybrane drożdże winiarskie. Fermentuj w miazdze przez około tydzień.

Następnie moszcz odcedź, owoce odciśnij i odrzuć, a do reszty płynu dodaj kolejną porcję wystudzonego syropu cukrowego (1,5 kg cukru + 2 L wody) oraz 1/2 opak. pożywki Kombi Vita. 

Kontynuuj fermentację przez 6-7 tygodni. Wino po zlaniu do butelek powinno dojrzewać 8 do 12 miesięcy.

Wino z jarzębiny


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

wino jesienne

wino jarzębinowe

wino domowe

fermentacja jarzębiny

drożdże winiarskie