Czarna porzeczka to cudowny surowiec na wino domowe. Pamiętać należy jednak, że w 1 L moszczu porzeczkowego zawarte jest ok. 30 g kwasu cytrynowego. Optymalna zawartość kwasów dla wytrawnego wina czerwonego wynosi zaś 5-6 g/L, a dla słodkiego 9-10 g/L.
Duża kwasowość tego owocu sprawia, że przed przygotowaniem nastawu należy tę kwasowość obniżyć.
Jednym ze sposobów redukcji kwasowości jest dodanie wody do moszczu. Pamiętać jednak należy, że zbyt duża jej ilość wpłynie niekorzystnie na ekstrakt, barwę i poziom tanin w gotowym winie.
Mamy jednak sposób, aby wino porzeczkowe były aromatyczne i nie za kwaśne - sprawdź nasz przepis.
Przepis na wino z czarnej porzeczki
Przygotowanie
Na wino wybierz owoce dojrzałe i niezepsute. Umyj je dokładnie i odszypułkuj. Tak przygotowany surowiec przełóż do pojemnika fermentacyjnego i delikatnie zmiażdż.
Następnie zalej całość 1 L wody o temperaturze ok. 40°C, wymieszaj.
Następnie dodaj Pektoenzym, który powoduje rozluźnienie struktury ścian komórkowych owoców, przez co uzyskuje się większą ilość soku, a na późniejszych etapach lepszą klarowność wina.
Pozostaw do maceracji na kilka godzin. Po tym czasie wytłocz moszcz. Im bardziej wytłoczone owoce, tym wyższa kwasowość moszczu.
Planowaną porcję cukru podziel na dwie porcje. Pierwszą porcję - 0,8 kg rozpuść w 3,5 L gorącej wody i tak przygotowany syrop cukrowy dodaj do moszczu.
Przygotuj duży garnek (ok. 10 L), wsyp do niego saszetkę Redukwasu (15 g).
Z uzyskanej objętości dosłodzonego moszczu odlej 4 litry moszczu. Następnie wlej do dużego garnka z
Redukwasem ok. 200 ml i zacznij podgrzewać (ok. 75°C).
UWAGA: Nastąpi silne pienienie w związku wydzielaniem dwutlenku węgla! Gdy pojawią się pierwsze bąbelki, dodaj kolejną
porcję moszczu, ciągle mieszając, czynność powtarzaj do wykorzystania całej przygotowanej objętości. Uważaj, aby nie zagotować moszczu. Po odkwaszeniu wytworzona piana opadnie.
Moszcz zlej z nad powstałego na dnie garnka osadu i pozostaw do wystygnięcia, a
następnie połącz z pozostałą ilością moszczu.
Do ochłodzonego do 30°C moszczu dodaj uwodnione w 100 ml przegotowanej wody
drożdże FERMIVIN VR5. To specjalnie wyselekcjonowane suszone drożdże winiarskie pochodzące z regionu Burgundii we Francji, które nie wymagają wstępnego namnażania (przygotowania matki drożdżowej). Drożdże te idealnie nadają się do surowców o wysokiej kwasowości, właśnie takich jak czarne porzeczki.
Do nastawu dodaj również 1,5 g (połowę z zaplanowanej porcji) pożywki Kombi Vita.
Całość wymieszaj, przykryj pojemnik pokrywką i zamontuj rurkę fermentacyjną z wodą (pozwala ona na stałe odprowadzanie powstałego
podczas fermentacji dwutlenku węgla, chroniąc jednocześnie nastaw przed dostępem zakażeń z zewnątrz).
Pozostaw do fermentacji w temperaturze pokojowej.
Po około 5 dniach dodaj drugą porcję cukru (0,7 kg), oraz drugą porcję pożywki 1,5 g (uwodnioną w ok. 50 ml wina).
Pojemnik zabezpiecz ponownie pokrywą z rurką fermentacyjną (sprawdź czy woda w rurce nie wyparowała).
Nastaw pozostaw do momentu zakończenia się fermentacji.
Wino zacznie się wówczas samoistnie klarować.
Jest to czas, kiedy możesz skorygować jego smak, np. dodać odrobinę cukru.
Klarowne wino obciągnij znad osadu i pozostaw do cichej fermentacji w temperaturze pokojowej. Nadal stosuj rurkę fermentacyjną.
Gdy wino przestanie już fermentować, będzie klarowne i odpowiednie w smaku, przelej je do butelek i ciesz się wyprodukowanym przez siebie trunkiem.