pixel
Browin Przepiśnik - Domowe dodatki na wielkanocny stół: ćwikła, chrzan oraz majonez!

Domowe dodatki na wielkanocny stół: ćwikła, chrzan oraz majonez!

Przetwory

2025-04-07 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Chrzan obok ćwikły i majonezu to najbardziej kojarzący się dodatek do dań wielkanocnych. Użyć możesz go zarówno do jajek, kanapek z wędzoną szynką lub pieczonym schabem, jak i jako dodatek do obiadu. Zarówno tarty chrzan, jak i ćwikłę z łatwością przygotujesz w domu, dlatego, jeśli chcesz się cieszyć jeszcze bardziej intensywnym smakiem i aromatem swoich potraw, zdradzimy Ci dziś nasze sprawdzone przepisy!

Przepis na domowy chrzan

Przygotowanie:

Chrzan obierz i włóż do zimnej wody na około 30 minut, a następnie zatrzyj go na tarce. Wymieszaj sól, cukier oraz sok z cytryny i śmietanę. Do powstałego sosu dodaj starty chrzan, wszystko ponownie wymieszaj i spróbuj. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj więcej śmietany. Możesz również dodać większą ilość cukru, jeśli wolisz chrzan bardziej słodki. Przełóż chrzan do słoika - dodatek jest już gotowy do jedzenia!

Uwaga!

Chrzan możesz również zapasteryzować — w tym celu ogranicz ilość cukru do 1 płaskiej łyżeczki, a zamiast śmietany dodaj wodę. Całość wymieszaj, przełóż do słoiczka i zapasteryzuj.

Przepis na domową ćwikłę

Przygotowanie:

Buraki umyj i ugotuj do miękkości, a następnie obierz ze skórki i zetrzyj na drobnej tarce. Wiórki buraków podsmaż na patelni, dzięki czemu zyskają bardziej wyrazisty smak. Następnie dodaj do buraków domowy chrzan, sok z cytryny, sól i cukier. Jeśli chcesz uzyskać ostrzejszą ćwikłę, możesz do buraków dodać jeszcze odrobinę octu. Wszystko dokładnie wymieszaj, przełóż do słoiczków i wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.

Przepis na domowy majonez

Przygotowanie:

Przygotuj wysokie wąskie naczynie. Umieść w nim żółtka, musztardę, przyprawy, ocet oraz dwie łyżki oleju. Całość dobrze zblenduj lub zmiksuj na gładką masę. Następnie niewielkimi porcjami dodawaj do powstałej masy pozostały olej, cały czas blendując. Kiedy majonez osiągnie w smaku „gładkość”, możesz przełożyć go do słoiczków.

...bo domowe jest lepsze!

wielkanoc

przepisy wielkanocne

przepis majonez

chrzan

ćwikła

zostańwdomu

zostanwdomu