Browin Przepiśnik - Danie jednogarnkowe z kociołka

Danie jednogarnkowe z kociołka

Dania

2024-04-15 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Wiosna to cudowny czas, dający niemalże nieograniczone możliwości przebywania na świeżym powietrzu. To okres sprzyjający spacerom, wycieczkom rowerowym oraz wszelkiej aktywności fizycznej, ale nie tylko...

Na dworze możesz również przygotowywać jedzenie - i to w bardzo atrakcyjny sposób. Opcja taka sprawdzi się zarówno przy okazji obiadów z rodziną, jak i spotkań z przyjaciółmi. W plenerze możesz grillować, wędzić czy gotować nad ogniskiem. Możliwości jest wiele, także tych niestandardowych. Wykorzystanie ogniska wymaga najmniejszego nakładu finansowego i jest coraz bardziej popularne.

Do przygotowania dania gotowanego nad tradycyjnym ogniskiem lub na palenisku przydatne będą specjalne naczynia żeliwne. Świetnym wyborem jest kociołek, w którym przygotujesz pyszne danie jednogarnkowe, niewymagające dużego nakładu pracy, a zapewniające wspaniałe wrażenia smakowe. Sprawdź nasz przepis i sam się przekonaj!

Przepis na danie z kociołka

Przygotowanie:

Mięso golonki oddziel od kości i skóry. Następnie pokrój je na kawałki (ok. 4 cm), skórę natomiast zostaw w całości - wykorzystasz ją do wyłożenia spodu kociołka.

Rozpal ognisko, kociołek wysmaruj oliwą chili, jego dno wyłóż skórą z golonki, a na nią połóż pokrojone mięso. Kociołek zamknij i postaw nad ogniskiem. Co jakiś czas zaglądaj do niego i delikatnie zamieszaj mięso. Podpiekanie będzie trwało ok. 20-30 minut, w tym czasie namocz grzyby w 200 ml letniej wody, pokrój warzywa na większe kawałki - marchewki w talarki, resztę warzyw w grubą kostkę. 

Po ok. 30 minutach osól mięso i częściowo je dopraw. Pozostaw całość jeszcze na 5 minut nad ogniem, następnie wyjmij skórę z golonki i pokrój ją na kawałki. Tak pokrojoną umieść z powrotem w kociołku i całość podlej winem. Dodaj wywar z grzybami i przykryj kociołek na kilka minut. 

Gdy mięso będzie już stosunkowo miękkie, dodaj pozostałe składniki, czyli pokrojone warzywa, starty lub drobno pokrojony imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przykryj i gotuj przez kolejne 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku. Duś wszystkie składniki jeszcze przez chwilę, celem wymieszania smaków.

Na koniec, przed samym podaniem, dodaj pokrojoną natkę pietruszki.

Jeśli potrawa wyjdzie zbyt gęsta, w czasie duszenia możesz delikatnie podlać ją dodatkową porcją wina lub bulionu.

Danie podawać można z pieczywem bądź z pieczonymi ziemniaczkami.


Ziemniaki do ogniska:

Ziemniaki dokładnie umyj, nie obierając ze skórki, a następnie nasmaruj je olejem chili i posól. Każdy ziemniak zawiń osobno w folię aluminiową. Przed wstawianiem kociołka ostrożnie włóż ziemniaki do ogniska (najlepiej na jego brzegu, tak, aby nie były w ogniu, tylko w gorącym popiele). Powinny być gotowe w tym samym czasie, co danie z kociołka.


Polecamy również inny nasz przepis na kociołek mięsno-warzywny.


...bo domowe jest lepsze!

przepis na danie z kociołka

kociołek żeliwny

kociołek na ognisko

przepis na kociołek z ogniska