Browin Blog - Pomysł na szynkowar - potrawka z piersi indyka

Pomysł na szynkowar - potrawka z piersi indyka

2019-10-04

Jeśli jesteś ciekaw, jak samodzielnie zrobić domową wędlinę na kanapki, chcesz cieszyć się smakiem mięsa bez sztucznych dodatków i konserwantów to koniecznie musisz odkryć zalety wykorzystania szynkowaru. Jest to niezwykle przydatne w kuchni urządzenie, które  sprawi że na Twoim stole pojawią się wyjątkowe specjały. Szynkowar jest dedykowany domowemu wędliniarstwu. Stal nierdzewna, z której jest wykonany posiada bardzo wysoką jakość - możesz mieć pewność przygotowania w nim smacznych wyrobów. Szynkowar pozwala na przygotowanie 0,8 kg, 1,5 kg i 3 kg mięsa. Urządzenie to zajmuje niewiele miejsca, dzięki czemu zmieści się w każdej kuchni. 

Pyszne i soczyste rolady, wyborne potrawki to tylko niektóre z dań, które z jego pomocą wyczarujesz. Przygotowane w nim mięsa sprawdzą się idealnie jako wędliny na kanapki oraz dodatki do obiadu. Poznaj cudowny smak i aromat mięsiw przygotowywanych w szynkowarze, odkryj przepis na potrawkę z piersi indyka i zasmakuj w jej delikatności. Jesteśmy pewni, że przepis przypadnie Ci do gustu, a samodzielnie przygotowane wyroby na stałe zagoszczą w Twojej kuchni!

Potrawka z piersi indyka jest szczególnie polecana dla najmłodszych. Przygotowany film pomoże Ci krok po kroku prześledzić przepis i wszystkie niezbędne czynności do jego przygotowania

Sprawdź też inne filmy i przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Wykorzystaj szynkowar na co dzień i od święta - przekonaj się, że to małe urządzenie do domowej produkcji wędlin mieści w sobie pełnie smaku. ​

Niech nazwa szynkowaru Cię nie zmyli, nie służy on wyłącznie do przygotowywania wędlin i szynek. Szynkowar nie wchłania zapachu przygotowywanych w nim potraw, dlatego bez obaw możesz przygotować w nim wszelkiego rodzaju mięsa. Jego prosta konstrukcja i zapewniona przez pokrywkę szczelność pozwala również na zrobienie różnego rodzaju pasztetów i potrawek. 

Dzięki sile docisku i zapewnieniu odpowiedniej temperatury kawałki mięsa umieszczane w szynkowarze sprasują się ze sobą i stworzą zwarty blok o walcowatym kształcie. Tak przygotowana wędlina jest łatwa w krojeniu i pasuje nie tylko do kanapek, ale może być pokrojona w grubsze plastry i podawana z sosem i ziemniakami. Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę i jakie mięso wybierzesz. 

Przygotowanie domowej wędliny wymaga jedynie chwili, większość czasu poświęca się jej gotowaniu. Przyda Ci się wówczas wysoki garnek i termometr. Zanóż szynkowar w wodzie tak, aby jej poziom był nieco wyższy niż poziom mięsa, jednocześnie czuwając nad tym, aby woda nie podchodziła pod przykrywkę. Użyj dedykowanego szynkowarowi termometru, by czuwać nad odpowiednią temperaturą wewnątrz mięsa (która nie powinna przekroczyć  69 - 70°C) oraz temperaturą wody (max. 90°C). Jest to niezwykle ważne i pozwoli Ci stworzyć wędlinę idealną. 

Aby przygotować 1,2 kg potrawkę z piersi indyka będziesz potrzebować:

  • 1,2 kg piersi z indyka
  • 2 łyżeczki mleka w proszku
  • 15 g mieszanki ziół i przypraw – tradycyjna do szynkowaru
  • 100 ml zimnej wody
  • ok. 21 g soli
  • odrobina pieprzu do smaku.

Przygotowanie: 

Piersi zmiel (używając sitka o oczkach średniej wielkości), następnie dodaj zimną wodę oraz dwie łyżeczki mleka w proszku i zblenduj całość na gładką masę. Dopraw połową (15 g) mieszanki ziół i przypraw, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Szynkowar wyłóż woreczkiem, następnie umieść w nim mięso, dociśnij sprężynę i zamontuj termometr. Szynkowar włóż do garnka z wodą. – poziom wody powinien być nieco wyższy niż poziom mięsa. Woda w garnku nie powinna się gotować, jej temperatura powinna wzrastać powoli max. do 90°C. Kiedy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 69 - 70°C zakończ parzenie, a szynkowar umieść w zimnej wodzie. Gdy ostygnie schowaj go do lodówki. Na drugi dzień potrawka jest gotowa do spożycia.


Porada:

Aby dłużej zachować świeżość przegotowanych za pomocą szynkowaru mięs zapakuj je próżniowo. 




Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!