Browin Blog - Triki kuchenne na zwiększenie wartości odżywczych ulubionych dań dzieci

Triki kuchenne na zwiększenie wartości odżywczych ulubionych dań dzieci

2024-01-03
ulubione

„A co to jest to zielone?", "Mamo, nie smakuje mi!", "Ja chcę słodycze!" - który z rodziców nie zna tych zdań… Jestem mamą dwójki dzieci, w tym córki cierpiącej na alergie, co wymagało wiele pracy dietetycznej, aby przywrócić jej zdrowie. Któż z nas nie chce, aby nasze pociechy były zdrowo najedzone, miały dobrą odporność i rozwijały się prawidłowo? Rodzice maluchów mają coraz większą świadomość tego, jak wiele można zmienić tylko za pomocą odpowiedniej diety. Ten artykuł jest więc dla wszystkich tych, którzy chcą dowiedzieć się jak i jakie składniki warto przemycać do diety dla najmłodszych.

Triki kuchenne na zwiększenie wartości odżywczych ulubionych dań dzieci

Jak zdrowo odżywiać dzieci?

Jest kilka ważnych zasad, dzięki którym nasze dzieci mogą jeść zdrowe posiłki:

  • To my jako rodzice decydujmy, co jest do jedzenia w domu. Dziecko zaś niech decyduje, czy chce jeść i kiedy.
  • Rozmawiajmy o potrzebach i preferencjach członków rodziny, aby przygotowywać ulubione dania dzieci. Dania te możemy modyfikować tak, aby były zdrowsze, np. dodając olej lniany do ukochanej pomidorowej. 
  • Pilnujmy przerw między posiłkami. Tylko nieliczne sytuacje związane z kondycją zdrowotną wymagają podawania posiłków częściej niż co 3 godziny. Podjadanie zaburza funkcjonowanie ośrodka głodu i sytości oraz wpływa niekorzystnie na gospodarkę węglowodanową.
  • Stosujmy różnorodne produkty i nie ulegajmy, gdy dziecko chce ciągle jeść to samo (również za wyjątkiem sytuacji wynikających z kondycji zdrowotnej czy skrajnej wybiórczości pokarmowej). Nie zmuszajmy jednak do jedzenia określonych produktów, np. kotleta lub ziemniaków.

Ze starszymi przedszkolakami warto także rozmawiać o tym, co lubią jeść dzieci w przedszkolu, aby lepiej poznać swoje pociechy i otoczenie, w jakim przebywają i które często ma silny wpływ na kształtowanie się upodobań żywieniowych. 

Triki kuchenne na zwiększenie wartości odżywczych ulubionych dań dzieci

Triki kuchenne na zwiększenie wartości odżywczych ulubionych dań dzieci

Dania wegetariańskie dla dzieci

Dania bezmięsne dla dzieci powinny być bogate w źródło białka i tłuszczu. Jest wiele dań, które można przygotować bez produktów zwierzęcych i które wciąż będą bogate w białko. Zachęcam do wypróbowania kilku trików kuchennych:

1. Sprawdź, jak wyjdą Ci placki, w których jajko jest zastąpione mielonym siemieniem lnianym (siemię lniane pełni funkcję kleiku i jest bogate w białko). Robiąc naleśniki dla dzieci, możesz też dodać do ciasta mielone nasiona, np. chia, a także mąkę grochową, z ciecierzycy, migdałów czy pestek dyni. Wystarczy dodać 3-4 łyżki do ciasta, aby zwiększyć wartość odżywczą tego prostego dania.

2. Mleko z płatkami da się zmodyfikować tak, aby był to zdrowy posiłek dla dzieci. Warto wybrać granolę bez cukru lub przygotować ją samodzielnie w domu - z dużą ilością nasion, dosłodzonych miodem. Można też dosypać nieco cynamonu, kurkumy, a samo mleko przed podaniem podgrzać, dodając nieco masła, oleju lnianego lub kokosowego. Dzięki temu danie będzie miało niższy ładunek glikemiczny i nasyci na dłużej.

3. Jeśli poszukujesz przepisu na dania ze szpinakiem dla dzieci, spróbuj zmiksować szpinak i dodać go do ciasta na naleśniki lub muffinki. Do ciasta na babeczki także dobrze jest dodać mielone nasiona i mąkę, np. jaglaną lub gryczaną, gdyż obie są bogate w białko i mikroelementy. Aby urozmaicić dania, postaw na kolorowe dania dla dzieci. Możesz wykonać czerwone placki, wykorzystując jako dodatek do ciasta maliny lub ugotowane buraki. Fioletowe ciasto otrzymasz zaś dosypując do niego jagody.

4. Jeśli przygotowujesz domowy keczup, dodaj do niego przyprawy bogate w antyoksydanty: czosnek, bazylię, oregano, kurkumę, cynamon oraz zmielone goździki. Będą one wpływały pozytywnie na pracę układu pokarmowego i odpornościowego. 

5. Chcąc przygotować koktajl dla dzieci, poza zielonymi warzywami dodaj banana, stewię lub miód. Przyrządzanie takich koktajli zaczynaj od zielonych dodatków w niewielkiej ilości i za każdym kolejnym razem stopniowo ją zwiększaj - w ten sposób dziecko łatwo oswoi się z nowym smakiem i kolorem.

6. Zupy krem to istne pole do popisu. Poza warzywami możesz do nich dodać dowolną kaszę, nasiona, przyprawy, a na koniec wszystko zmiksować. Najcenniejsze dodatki do zup, których smak ciężko wyczuć po zblendowaniu, to olej z czarnuszki oraz olej lniany, kasza jaglana, nasiona konopi siewnej, niewielka ilość szpinaku, jarmużu lub świeżej pietruszki. Zielone zupy można przygotowywać z dodatkiem słodkiego jabłka, żółtego sera oraz grzanek, co złagodzi smak i nada daniu przyjemny zapach.

Praktycznie każde danie można wzbogacić szczyptą kurkumy, która ma nieocenione właściwości dla zdrowia i dostarczana codziennie (w rozsądnych dawkach) pomaga w usuwaniu wolnych rodników z naszego organizmu.

Podsumowanie

Niekiedy zdarzają się dzieci bardzo wybredne... Wtedy też warto skorzystać z pomocy dietetyka, aby dla tych niejadków dobrać odpowiednie dania. Jednakże w większości przypadków proste kuchenne triki, takie jak np. dodawanie przypraw, mielonych nasion i mąki z orzechów jest wystarczający, aby urozmaicić dietę bez konieczności wymyślania nowych potraw. Kreatywne podejście do dobrze znanych składników pozwoli uczynić kuchnię różnorodną i wartościową, co jest niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci.

Triki kuchenne na zwiększenie wartości odżywczych ulubionych dań dzieci

...bo domowe jest lepsze!