Jak zrobić domowy ser typu burrata?
PRZEPIS NA BURRATĘ
Przygotowanie sera:
Mleko wlej do garnka, dodaj i wymieszaj z odpowiednią ilością mieszanki kwasów do sera, uprzednio rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Następnie całość podgrzej do temp. 35°C. Po tym czasie odstaw garnek z gazu (płyty indukcyjnej) i dodaj rozpuszczoną uprzednio w niewielkiej ilości wody podpuszczkę. Całość delikatnie mieszaj przez 30 sekund. Następnie odstaw mieszaninę w ciepłym miejscu w celu wytworzenia skrzepu na kilkanaście minut, utrzymując temperaturę ok 35°C. Skrzep następnie pokrój i podgrzej do temperatury 45°C delikatnie mieszając. Skrzep przełóż na durszlak, lekko odciskając, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru serwatki. Podziel masę na mniejsze kawałki.
W między czasie zagrzej wodę do temperatury 85°C. Po osiągnięciu temperatury włóż część utworzonego skrzepu, w celu sparzenia. Wygniataj ser co kilkanaście sekund do czasu, gdy zanikną grudki i ser będzie miał ciągnącą konsystencję. Wykonując tę czynność zabezpiecz ręce przed poparzeniem, w tym celu możesz użyć grubych gumowych rękawic. Ser uformuj w kształcie kieszonki. Wnękę wypełnij uprzednio przygotowanym nadzieniem, przepis na niego znajdziesz poniżej.
Następnie zamknij kieszonkę zwijając jej końce ku górze. Aby zapobiec oparzeniom palców maczaj je co jakiś czas w lodowatej wodzie. Gotową burratę włóż do zimnej solanki i zjedz w ciągu 2 dni. Z pozostałego sparzonego sera możesz uformować kule, w ten sposób otrzymując mozzarellę.
Przygotowanie nadzienia:
Wykonanie nadzienia jest identyczne jak wykonanie sera (przepis wyżej). Sparzony ser rozciągnij na długie paski i włóż do zimnej wody. Po chwili ser należy rozwarstwić do tzw. włosków, nitek, które następnie zalej śmietaną i dopraw do smaku wg uznania solą.