Burrata to odmiana mozzarelli, która wypełniona jest w środku półpłynną mieszanką śmietany i drobnych strzępków mozzarelli. Ser ten pochodzi z Włoch i może być spożywany z dodatkami, jak pomidory, bazylia, mięta. Warto jednak spróbować ją również bez dodatków lub wykorzystać jako składnik do sałatek. Burrata produkowana jest ze świeżych składników, które nadają się do spożycia w krótkim okresie czasu. Ze względu na utratę cennych właściwości sensorycznych, głównie smaku po długim okresie przechowywania jest trudno dostępna na półkach sklepowych. Bez obaw, burratę możesz wykonać sam w domu. Przepis jest prosty, więc dla miłośników mozzarelli warty do spróbowania.
Jak zrobić domowy ser typu burrata?
Przygotowanie sera:
- Mleko wlej do garnka, dodaj i wymieszaj z odpowiednią ilością mieszanki kwasów do sera, uprzednio rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
- Następnie całość podgrzej do temp. 35°C. Po tym czasie odstaw garnek z gazu (płyty indukcyjnej) i dodaj rozpuszczoną uprzednio w niewielkiej ilości wody podpuszczkę.
- Całość delikatnie mieszaj przez 30 sekund. Następnie odstaw mieszaninę w ciepłym miejscu w celu wytworzenia skrzepu na kilkanaście minut, utrzymując temperaturę ok 35°C.
- Skrzep następnie pokrój i podgrzej do temperatury 45°C delikatnie mieszając.
- Skrzep przełóż na durszlak, lekko odciskając, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru serwatki. Podziel masę na mniejsze kawałki.
- W między czasie zagrzej wodę do temperatury 85°C. Po osiągnięciu temperatury włóż część utworzonego skrzepu, w celu sparzenia. Wygniataj ser co kilkanaście sekund do czasu, gdy zanikną grudki i ser będzie miał ciągnącą konsystencję.
- Wykonując tę czynność zabezpiecz ręce przed poparzeniem, w tym celu możesz użyć grubych gumowych rękawic.
- Ser uformuj w kształcie kieszonki.
- Wnękę wypełnij uprzednio przygotowanym nadzieniem, przepis na niego znajdziesz poniżej.
- Następnie zamknij kieszonkę zwijając jej końce ku górze. Aby zapobiec oparzeniom palców maczaj je co jakiś czas w lodowatej wodzie.
- Gotową burratę włóż do zimnej solanki i zjedz w ciągu 2 dni. Z pozostałego sparzonego sera możesz uformować kule, w ten sposób otrzymując mozzarellę.
Przygotowanie nadzienia:
- Wykonanie nadzienia jest identyczne jak wykonanie sera (przepis wyżej).
- Sparzony ser rozciągnij na długie paski i włóż do zimnej wody. Po chwili ser należy rozwarstwić do tzw. włosków, nitek, które następnie zalej śmietaną i dopraw do smaku wg uznania solą.