Browin Przepiśnik - Domowy ser typu burrata

Domowy ser typu burrata

Nabiał

2020-02-19 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 3
ulubione

Burrata to odmiana mozzarelli, która wypełniona jest w środku półpłynną mieszanką śmietany i drobnych strzępków mozzarelli. Ser ten pochodzi z Włoch i może być spożywany z dodatkami, jak pomidory, bazylia, mięta. Warto jednak spróbować ją również bez dodatków lub wykorzystać jako składnik do sałatek. Burrata produkowana jest ze świeżych składników, które nadają się do spożycia w krótkim okresie czasu. Ze względu na utratę cennych właściwości sensorycznych, głównie smaku po długim okresie przechowywania jest trudno dostępna na półkach sklepowych. 
Bez obaw, burratę możesz wykonać sam w domu. Przepis jest prosty, więc dla miłośników mozzarelli warty do spróbowania. 


Domowy ser typu burrata


Jak zrobić domowy ser typu burrata?

PRZEPIS NA BURRATĘ

Domowy ser typu burrata

Przygotowanie sera: 

Mleko wlej do garnka, dodaj i wymieszaj z odpowiednią ilością mieszanki kwasów do sera, uprzednio rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Następnie całość podgrzej do temp. 35°C. Po tym czasie odstaw garnek z gazu (płyty indukcyjnej) i dodaj rozpuszczoną uprzednio w niewielkiej ilości wody podpuszczkę. Całość delikatnie mieszaj przez 30 sekund. Następnie odstaw mieszaninę w ciepłym miejscu w celu wytworzenia skrzepu na kilkanaście minut, utrzymując temperaturę ok 35°C. Skrzep następnie pokrój i podgrzej do temperatury 45°C delikatnie mieszając. Skrzep przełóż na durszlak, lekko odciskając, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru serwatki. Podziel masę na mniejsze kawałki. 

W między czasie zagrzej wodę do temperatury 85°C. Po osiągnięciu temperatury włóż część utworzonego skrzepu, w celu sparzenia. Wygniataj ser co kilkanaście sekund do czasu, gdy zanikną grudki i ser będzie miał ciągnącą konsystencję. Wykonując tę czynność zabezpiecz ręce przed poparzeniem, w tym celu możesz użyć grubych gumowych rękawic. Ser uformuj w kształcie kieszonki. Wnękę wypełnij uprzednio przygotowanym nadzieniem, przepis na niego znajdziesz poniżej. 

Następnie zamknij kieszonkę zwijając jej końce ku górze. Aby zapobiec oparzeniom palców maczaj je co jakiś czas w lodowatej wodzie. Gotową burratę włóż do zimnej solanki i zjedz w ciągu 2 dni. Z pozostałego sparzonego sera możesz uformować kule, w ten sposób otrzymując mozzarellę. 


Domowy ser typu burrata

Przygotowanie nadzienia:

Wykonanie nadzienia jest identyczne jak wykonanie sera (przepis wyżej). Sparzony ser rozciągnij na długie paski i włóż do zimnej wody. Po chwili ser należy rozwarstwić do tzw. włosków, nitek, które następnie zalej śmietaną i dopraw do smaku wg uznania solą. 


Domowy ser typu burrata

Domowy ser typu burrata


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

burrata

domowy ser

mozzarella burrata

włoski ser

burrata do pizzy

zostańwdomu

zostanwdomu