pixel
Browin Przepiśnik - Mielonka wieprzowa

Mielonka wieprzowa

Mięso i wędliny

2025-10-22 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Domowe smaki mają w sobie coś wyjątkowego – potrafią przenieść nas do chwil spędzonych w kuchni babci, gdzie czas płynął wolniej, a jedzenie pachniało prawdziwym ciepłem. Ta mielonka wieprzowa to właśnie taki smak wspomnień – prosty, a zarazem pełen głębi. Cebula, seler naciowy, grzyby leśne i czosnek nadają jej niezwykłego aromatu, a panko i jajko dbają o idealną wilgotność i delikatną strukturę. Szynkowar scala wszystko w sprężysty, soczysty blok, który po schłodzeniu kroi się w perfekcyjne plastry.

  1. Cebulę, seler naciowy, grzyby i czosnek drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż warzywa, aż zmiękną i uwolnią aromat.
  3. W misce połącz mięso wieprzowe z podsmażonymi warzywami.
  4. Dodaj panko, posiekaną natkę pietruszki i jajko.
  5. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj masę.
  6. Przełóż wszystko do szynkowaru, dobrze ubij, zamknij i włóż do garnka z wodą.
  7. Parz w wodzie o temperaturze 75–80 °C, aż wewnątrz mięsa temperatura osiągnie 68–70 °C.
  8. Po ugotowaniu pozostaw szynkowar do całkowitego wystudzenia.
  9. Wyjmij mielonkę, pokrój w plastry i podawaj na kanapce lub jako składnik lunchu.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

#akademia-domowego-smaku #mielonka #szynkowar #kuchniapolska #przepis #kanapki #mięsomielone