Przepis na domowy ser winny
Przygotowanie:
Dodawanie kultur i podpuszczki:
Mleko podgrzej do 31°C, a następnie dodaj chlorek wapnia. Po odczekaniu 10 minut dodaj kultury bakteryjne. Całość utrzymuj w temperaturze 31°C przez 60 minut. Następnie podgrzej do 37°C i dodaj podpuszczkę, dokładnie mieszając. Odczekaj 40 minut, aż do wytworzenia się zwartego skrzepu. Krój w kostkę o boku 2 cm i odczekaj 10 minut.
Warzenie i odsączanie skrzepu:
Delikatnie mieszaj tak, aby nie rozproszyć ziarna. Odczekaj 15 minut, aż skrzep zacznie opadać, a serwatka się oddzieli. Odlej 1/3 serwatki. W to miejsce wlej 1/3 wody o temperaturze 60°C. Następnie przez 45 minut delikatnie mieszaj co jakiś czas, aby skrzep miał możliwość równomiernie się ogrzać.
Uwaga:
Skrzep powinien mieć temperaturę 40°C – jeżeli nie ma, należy go delikatnie dogrzać. Ziarno powinno po ściśnięciu w ręku zlepiać się, ale powinno być możliwe także jego ponowne rozkruszenie. Ziarno delikatnie odcedź. Przez 60 minut utrzymuj temperaturę 40°C, delikatnie dogrzewając ziarno w kąpieli wodnej. Po godzinie ziarno zalej winem i pozostaw na 1 godzinę.
Odciskanie:
Odcedź ziarno od wina i prasuj w prasce do sera przez jedną dobę.
Dojrzewanie:
Następnie obsyp solą i susz w temperaturze pokojowej do czasu wytworzenia się skórki, po czym przenieś ser do lodówki i zostaw do dojrzewania na 3-4 tygodnie.
W skrócie:
- 2-3 godziny na zaszczepienie i przygotowanie skrzepu
- 24 godziny na odciskanie
- 3-4 tygodnie na dojrzewanie