Przepis na domowy jogurt naturalny
Przygotowanie:
Mleko podgrzej do temperatury 43-44°C. Rozpuść 0,2 g kultur jogurtowych w niewielkiej ilości mleka o tej samej temperaturze i odczekaj 20 minut, aby bakterie miały czas na aktywację. Następnie dodaj je do reszty mleka. Utrzymuj temperaturę mleka na poziomie 43-44°C. Całość delikatnie wymieszaj. Czyste, wyparzone wrzątkiem słoiczki napełnij do 1/3 objętości, szczelnie zamknij. Pozostaw pojemniczki z zaszczepionym mlekiem w ciepłym miejscu np. przy kaloryferze na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie jogurt przełóż do lodówki i tam przechowuj do spożycia (maksymalnie 3-5 dni).
Zastosowanie jogurtownicy:
Jeśli stosujesz jogurtownicę, wówczas pojemniczki wstaw do środka, na urządzeniu ustaw temperaturę 45°C i zostaw do dojrzewania na 6-8 godzin (jeżeli jogurt nadal jest płynny, należy wydłużyć czas dojrzewania). Po tym czasie urządzenie wyłącz.
Uwaga:
- optymalne pH mleka dla prawidłowego działania kultur jogurtowych mieści się w zakresie 6-7
- im dłuższy czas dojrzewania, tym intensywniejszy smak jogurtu
- dodatki: orzechy, owoce, dżem, musli itp. dodawaj do gotowego jogurtu tuż przed spożyciem
- jeżeli używasz mleka niepasteryzowanego, najpierw je zagotuj, ochłódź do 43-44°C, a następnie postępuj zgodnie z instrukcją