pixel
Browin Przepiśnik - Domowy ser żółty typu Gouda

Domowy ser żółty typu Gouda

Nabiał

2019-01-14 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 3
ulubione

Gouda jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sera. Co ciekawe powstał w pobliżu Rotterdamu, w holenderskim mieście… Gouda, któremu zawdzięcza swoja nazwę. To ser żółty, dojrzewający, o półtwardej konsystencji. Bardzo dobrze znany w Polsce. Niestety nie mamy dobrych wieści, aby cieszyć jego wyjątkowym smakiem, musisz uzbroić się w cierpliwość. Ser tego typu powinien dojrzewać 4 tygodnie. Zapewniamy, że naprawdę warto. Poniżej pokazujemy krok po kroku, jak zrobić domowy ser typu Gouda. Gotów na serowarską przygodę? Zaczynamy!

Przepis na domowy ser żółty typu Gouda

Przygotowanie:

Podgrzej mleko do temperatury 33°C. Dodaj kultury bakteryjne, delikatnie mieszając, a następnie zdejmij z ognia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Chlorek wapnia rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do garnka, delikatnie mieszając. Pozostaw na 10 minut. Podpuszczkę rozpuść w 50 ml wody o temperaturze 38°C, po czym dodaj ją do garnka. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 1 godzinę.  Po wytworzeniu skrzepu, pokrój go w kostkę o boku 1 cm i pozostaw na 20 minut.  Po tym czasie odlej 20% serwatki. Uzupełnij taką samą ilością wody o temperaturze 30°C, cały czas lekko mieszając. Nie przerywając mieszania podgrzej ostrożnie masę do 53°C. Odczekaj 20 minut do opadnięcia sera i zlej całą serwatkę.  Masę serową delikatnie ugnieć ręką, a następnie przełóż do chusty serowarskiej i formy do sera. Tak przygotowany ser umieść w prasce do sera i pozostaw na 16 godzin w temperaturze pokojowej.  Po odciśnięciu wyjmij ser z formy i przełóż do solanki na 3 dni. Następnie wyjmij ser i ułóż na płaskim naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym - dla odcieku i obeschnięcia. Pozostaw na 3 dni, przewracając dwa/trzy razy dziennie dla uzyskania równomiernego efektu.


Uwaga:

Ser powinien dojrzewać przez 4 tygodnie w temperaturze 12-16°C.


Przepis na solankę:

Do 1,5 L wody o temperaturze 15°C dodaj 5 łyżek soli.

Domowy ser żółty typu Gouda

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu