Browin Przepiśnik - Kiszone ogórki

Kiszone ogórki

Przetwory

2020-05-06 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Kiszone ogórki to świetny dodatek do obiadu, ale też do wiosennych kanapek. Warto po nie sięgać cały rok, bo to źródło cennych probiotyków, które mają pozytywny wpływ na zwiększanie naszej odporności. Dodatkowo ogórki kiszone zawierają mnóstwo witamin z grupy B, witaminę C, K, E oraz A.  Poza tym zawierają dużo wody - gaszą pragnienie i co istotne dla osób będących na diecie, zmniejszają apetyt na słodycze oraz przyśpieszają przemianę materii. Mają pozytywny wpływ na naszą skórę i paznokcie, co docenią głównie kobiety. To tylko niektóre z zalet kiszonych ogórków. Podstawową jest oczywiście ich smak, którym zachwycają się również obcokrajowcy. Polecamy prosty przepis na ogórki kiszone, które zawsze wychodzą! 

Warto zacząć od słoików. Jeśli korzystamy z takich, które były już wcześniej używane to upewnijmy się, że są one czyste, a pokrywki nie mają śladów rdzy i dobrze się dokręcają. Wszystko po to, by nasza praca nie poszła na marne.

Na 1 kg ogórków będziesz potrzebować 2 słoiki o pojemności ok 1 L. Zdajemy sobie sprawę, że zazwyczaj jednorazowo przygotowuje się większą ilość przetworów, dlatego przepis bazowy łatwo będzie Ci podwoić czy potroić wedle potrzeb.

  • ​Ogórki, koper i korzeń chrzanu umyj w zimnej wodzie.
  • Chrzan pokrój na dwa kawałki.
  • Podziel czosnek na ząbki (nie musisz go obierać).
  • Na dno słoika ułóż gałązkę kopru, 3 ząbki czosnku, ok. 2,5 cm korzenia chrzanu.
  • Ogórki układaj pionowo, tak by ciasno do siebie przylegały. Na górę możesz położyć poziomo małe sztuki, aby wypełnić słoik.
  • Przygotuj zalewę do ogórków - pomocny będzie solomierz (na każdy litr wody 1 czubata łyżka soli).
  • Zalej ogórki w słoikach gorącą zalewą, tak by przykryła wszystkie ogórki.
  • Słoiki mocno zakręć i pozostaw na 3 dni w temperaturze 20℃.
  • Następnie możesz przenieść słoiki w miejsce o niższej temperaturze.
  • Ogórki są gotowe po ok. 2-3 tygodniach.

Kisić możemy również w kamionkach, ten tradycyjny sposób zakwaszania pozwala bowiem uzyskać doskonały smak. Do niewątpliwych zalet kamionki należy jej duża odporność na działanie kwasów oraz właściwości termiczne, zapewniające wysoką stabilność temperatury wewnątrz naczynia.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

kiszonki

ogórki

na zupę ogórkową

domowe przetwory

kiszone warzywa