pixel
Browin Przepiśnik - Słoikówka - mielonka w słoikach

Słoikówka - mielonka w słoikach

Mięso i wędliny

2019-03-06 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Mielonka, słoikówka, kiełbasa ze słoika - nazw jest wiele, ale przepis, który skrywa idealne połączenie mięs, aromatów i smakowitych przypraw jest tylko jeden! Jeśli chcesz rozpocząć swoją domową przygodę z wędlinami - ten przepis pozwoli Ci na przygotowanie zachwycającego swym sakiem mięsiwa, które idealnie sprawdzi się na kanapki! To od Ciebie zależy czy zwiększysz ilość przypraw i wydobędziesz ostrzejszy smak słoikówki. Zachęcamy do eksperymentów!

Jak zrobić domową mielonkę?

Przepis na kiełbasę w słoiku

Przygotowanie:

Tłuste mięso zmiel na oczkach o grubości 5 mm. Chudsze natomiast zmiel na oczkach 8 mm, ewentualnie użyj szarpaka, jeśli chcesz otrzymać większe kawałki mięsa. Wołowinę zmiel dwukrotnie na najmniejszych oczkach, a następnie dobrze wyrób z 200 ml zimnej wody, aż do otrzymania białego kleiku.

Mięso połącz ze sobą, dodaj przyprawy, wyrób i odstaw na 24 h do lodówki. Po tym czasie wyparz słoiki i włóż do nich przygotowane mięso. Staraj się włożyć do słoika jak najwięcej - dociskając mięso dokładnie i pozbywając się tym samym powietrza z przestrzeni słoika. Mięso powinno wypełniać słoik po brzegi. Po wypełnieniu słoików dobrze je zakręć i poddaj pierwszej pasteryzacji przez 1 godzinę.

Następnego dnia pasteryzację powtórz przez 40 minut. Jeśli chcesz dodatkowo zwiększyć jeszcze trwałość słoikówki - poddaj mielonkę pasteryzacji również trzeciego dnia. 

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu