pixel
Browin Przepiśnik - Słonina z szynkowaru w osłonce z przyprawami

Słonina z szynkowaru w osłonce z przyprawami

Mięso i wędliny

2020-11-10 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Słonina to składnik wielu dań w staropolskiej kuchni. Wieprzowa tkanka tłuszczowa nie brzmi być może zachęcająco, ale już smalec czy skwarki mają bardzo wielu wielbicieli. Jak łatwo się domyślić, z racji na kaloryczność i dużą zawartość cholesterolu, nie jest to produkt polecany dla osób dbających o linię, ani też polecany przez dietetyków i lekarzy. Jednak, jak wiadomo, wszystko, co spożywane z umiarem jest dopuszczalne, a jeśli do tego jest pyszne, to warto od czasu do czasu tego spróbować. Poniżej znajdziesz pomysł na słoninę przygotowaną w niestandardowy sposób, bo w szynkowarze. Jeśli jesteś wielbicielem smalcu, ta propozycja również powinna przypaść Ci do gustu.


Słonina z szynkowaru w osłonce z przyprawami

Przygotowanie:

Słoninę oklep tłuczkiem tak, aby zmiękczyć jej zewnętrzną warstwę (znacznie ułatwi to jej rozwinięcie). Słoninę rozłóż na kształt prostokąta, ewentualnie dotnij ją na wysokość szynkowaru. Z soli, pieprzu oraz pozostałych przypraw przygotuj mieszankę i dokładnie wmasuj ją w warstwę słoniny, która będzie zawijana do środka. Następnie całość zwiń ciasno i owiń w osłonkę z przyprawami. Powinna ona zakryć całą powierzchnię słoniny.


W kolejnym kroku umieść słoninę w szynkowarze, szczelnie go zamknij i wstaw do garnka z wodą (polecamy zestaw szynkowar z płaszczem wodnym). Wsad parz przez ok. 3 godziny w temp. wody do 80oC, aż słonina w środku osiągnie minimum 65oC.


Kiedy zakończysz parzenie, ostudź szynkowar i zamknięty umieść w lodówce na minimum 6 godzin. Po tym czasie szynkowar umieść na chwilę pod gorącą wodą – tak, aby woda nie dostała się do jego wnętrza i wyjmij zawartość, pociągając za sprężynę szynkowaru. Następnie delikatnie odklej włókninę, na której były przyprawy.



Słonina z szynkowaru w osłonce z przyprawami


Słonina nadaje się od razu do spożycia, jednak można ją jeszcze dodatkowo podwędzić w dymie o temperaturze 35-40 ℃, aż nabierze koloru (ok. 1,5 godziny).

Słonina z szynkowaru w osłonce z przyprawami

Samacznego! ...bo domowe jest lepsze!

przepisy z szynkowaru

pomysł na słoninę

osłonka do szynkowaru

danie z szynkowara

zamiast smalcu