Pełnia sezonu truskawkowego już tuż-tuż. Ten czerwony owoc to zwiastun nadchodzącego lata i świetny surowiec, który wykorzystać możemy na różne sposoby. My mamy propozycje na przygotowanie truskawkowego napoju dla osób pełnoletnich. Wino truskawkowe jest proste do zrobienia i łatwo fermentuje. Pamiętać jednak musimy o tym, że truskawki mają niską kwasowość, dlatego moszcz z tych owoców rozcieńczamy w niewielkim stopniu.
Przygotowywanie wina kojarzy nam się zazwyczaj z dużym litrażem, ale napój bogów nastawić możemy również w wyposażonym w rurkę fermentacyjną słoiku do wina. Dzięki temu wystarczy niewielka ilość surowca i kawałek miejsca na blacie. Wszystko zależy od tego, ile surowca na wino posiadamy i jak bardzo jesteśmy spragnieni ;).
Poniżej proponujemy przepis na 4 L wina z truskawek, z opcją fermentacji w słoiku, który jest naszą nowością.
W razie potrzeby przepis z łatwością przemnożyć można na większe objętości fermentowane w balonie szklanym lub w pojemniku fermentacyjnym.
Przygotowanie
Moszcz truskawkowy łatwo fermentuje, po 3-4 tygodniach wino możemy zlać znad osadu, ewentualnie dosłodzić i dofermentować. Minimalny czas leżakowania wina to 6 miesięcy. Mamy jednak dobre wieści – nikt nie wlepia mandatów za picie w domu młodego wina. Dlatego, jeśli jesteś niecierpliwy i nie chcesz czekać do zimowych wieczorów, próbnej degustacji możesz dokonać już wcześniej.