W upalne dni niezwykle ważne jest dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu. Wielu z nas ma duży problem z wypijaniem odpowiedniej ilości wody, a latem jej zalecana ilość wynosi nawet 4 l dziennie. Doskonałą alternatywą dla picia wody są różnego rodzaju izotoniki, niezwykle skuteczne w szybkim nawadnianiu organizmu. Dostępne w sklepach napoje izotoniczne zawierają cukier lub sztuczne dodatki słodzące, dlatego taki napój warto przygotować samemu. To bardzo proste!
Zrobiony w domu izotnik serwować możesz z wygodnego słoika z kranikiem, dzięki czemu z łatwością uzupełnisz zawartość kolejnej szklanki.
Przepis na domowy izotonik
Przygotowanie
Wyciśnij sok z grejpfrutów, cytryn i limonek do dużej miski.
Do soku dodaj miód lub syrop klonowy i wymieszaj, aż do ich rozpuszczenia. Ilość substancji słodzącej możesz dostosować do własnych upodobań smakowych.
Przelej uzyskany sok do słoja.
Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj, aby połączyć składniki.
Wsyp szczyptę soli morskiej lub soli różowej himalajskiej. Sól pomoże w uzupełnieniu elektrolitów.
Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Przed podaniem do napoju możesz dodać kostki lodu lub schłodzić go w lodówce.
Domowy napój izotoniczny z grejpfrutami, cytrynami i limonkami możesz pić podczas upalnych dni, po treningu lub innym intensywnym wysiłku fizycznym. Pamiętaj, ilość miodu i soli dostosuj do swoich preferencji smakowych i potrzeb odżywczych.
Domowe napoje izotoniczne mają ograniczoną trwałość. Najlepiej spożyć je w ciągu 24-48 godzin od przygotowania. Swój napój przechowuj w lodówce - dzięki temu będzie odpowiednio schłodzony i zachowa świeżość.