Browin Przepiśnik - Kurczak wędzony, podpiekany

Kurczak wędzony, podpiekany

Mięso i wędliny

2022-03-16 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Jeśli lubisz smak wędzonek, z pewnością zainteresuje Cię nasz nowy, przenośny sprzęt. Uniwersalna wędzarnia elektryczna pozwala na jednoczesne pieczenie z możliwością nadania potrawom aromatu wędzarniczego. Szybko i bez trudu uwędzisz drób i inne ulubione rodzaje mięs, ryb czy warzyw. Poniżej znajdziesz przepis na pysznego, pieczonego kurczaka z nutą wędzonego dymu. To świetny pomysł na przygotowanie posiłku w plenerze, zwłaszcza że pogoda coraz bardziej będzie temu sprzyjać.

Przepis na kurczaka wędzonego - z podpiekaniem

Przygotowanie:

W miseczce zmieszaj wszystkie przyprawy, do mieszanki dodaj ok. 20 g soli.

Z pozostałej soli przygotuj roztwór solanki, rozpuszczając ją w ok. 50-80 ml wody, a następnie nastrzyknij nią kurczaka w najgrubszych miejscach (piersi oraz uda).

Przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw dokładnie natrzyj kurczaka. Następnie powieś go na ok. 1-2 godziny w temperaturze pokojowej najlepiej nad wentylatorem, aby delikatnie się obsuszył.

W międzyczasie przygotuj wędzarnię. Do wędzenia użyj 2 garści zrębków do drobiu (ok. 50-60 g).

Tackę ze zrębkami umieść bezpośrednio na grzałce (pod prowadnicą). Po umieszczeniu kurczaka w wędzarni ustaw pokrętło na 1 i poczekaj, aż rozpocznie się wędzenie. Proces powinien rozpocząć się po ok. 10 minutach. Początkowo wędź kurczaka w temperaturze do 70°C przez 30 minut, następnie przekręć maksymalnie pokrętło wędzarni na poziom 5 i pozostaw drób do pieczenia.

Gdy temperatura na zewnątrz wynosi ok. 5°C, w wędzarni osiąga się temperaturę do 130°C - w takich warunkach kurczak gotowy będzie po 2 godzinach. Jeśli wędzić będziesz w cieplejsze dni, automatycznie zwiększy się temperatura wewnątrz wędzarni, co skróci czas pieczenia.

Proces najlepiej kontrolować termometrem, wbijając go w najgrubszą część kurczaka. Jeśli temperatura wewnątrz mięsa przekroczy 75°C, pieczenie można uznać za zakończone. 

Kurczaka możesz podać zarówno jako mięso obiadowe, jak i jako dodatek do domowego, świeżo upieczonego chleba! Kurczak świetnie skomponuje się z domowymi sosami, na które przepis znajdziesz tutaj.

Kurczak wędzony, podpiekany

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

drób wędzony

wędzarnia elektryczna

pomysł na obiad

jak wędzić drób