Burgery to od kilku lat jedno z najchętniej wybieranych dań. Poniżej przedstawiamy propozycję połączenia tego ulubionego przez Polaków dania z równie lubianą czynnością, jaką jest grillowanie. Grillowane burgery to świetny pomysł na rozpoczynający się razem z majówką sezon grillowy. To doskonała baza do stworzenia zamkniętych w bułce kolorowych kompozycji, z ulubionymi warzywami. Polecamy również dostępny w naszym Przepiśniku łatwy przepis na bułki do burgerów do burgerów. Teraz swoją małą burgerownię możesz mieć po prostu w swoim domu i ogrodzie.
PRZYGOTOWANIE
Wołowinę zmiel przez najmniejsze oczka dwukrotnie, a następnie wyrób ją z 30 ml zimnej wody. Pozostałe mięso zmiel przez oczka 10-12 mm. Połącz mięso, dokładnie je wyrabiając, dodaj wyciśnięty czosnek, sól oraz inne przyprawy. Kiedy wszystko razem dokładnie się połączy, zrób z mięsa niewielkie kulki, a następnie uformuj z nich burgery za pomocą praski do hamburgerów. Dzięki temu wszystkie burgery będą tej samej grubości i wielkości.
Umieść je na rozgrzanym grillu, a jeśli nie posiadasz ogrodu, świetną alternatywą będzie patelnia grillowa. Mięso grilluj z obu stron aż do momentu, kiedy się zarumieni. Następnie zdejmij je z rusztu, aby chwilę „odpoczęło”. Proces grillowania warto wzbogacić zrębkami, które nadadzą burgerom niepowtarzalny smak i aromat. Gotowe burgery umieść w bułkach i dodaj swoje ulubione warzywa oraz sos.