Dociśnij – i tak trzymaj! O czym warto pamiętać, przygotowując domowe przetwory?
Robienie przetworów jest zakorzenione w naszej historii od średniowiecza. Prawidłowo przeprowadzony proces utrwalania żywności pozwala na zahamowanie procesów fizjologicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych zachodzących w tkankach. W domu najczęściej stosujemy metody termiczne: wysokotemperaturowe (np. pasteryzację) lub niskotemperaturowe (chłodzenie, zamrażanie). Możemy zatrzymać rozwój niepożądanych mikroorganizmów, ograniczając im dostępność wody, np. dodając cukier lub sól kuchenną, czy też poprzez odparowanie lub wysuszenie produktu. Niezmiernie prozdrowotną metodą jest zastosowanie fermentacji mlekowej, czyli bardzo popularne w Polsce kiszenie. Powszechnie stosowaną chemiczną metodą utrwalania żywności w domu jest kwaszenie, czyli użycie dodatku w postaci kwasu octowego
 
                     
                     
                     Kalkulator serowarski
                    Kalkulator serowarski
                 
           
           
                     Kalkulator wędliniarski
                    Kalkulator wędliniarski
                 Winiarstwo
                    Winiarstwo
                 Oferta dla winnic
                    Oferta dla winnic
                 Badania laboratoryjne
                    Badania laboratoryjne
                 Kalkulator winiarski
                    Kalkulator winiarski
                 
           Kalkulator nalewek
                    Kalkulator nalewek
                 
                     
                 
           
           
           
            


 
                     
                     
                                
    
    
     
                                
    
    
     
                                
    
    
    