Sekretem zdrowia i odporności są również naturalne sposoby wzmocnienia. Jest to szczególnie ważne, gdy jesteśmy narażeni na duże wahania temperatury, stres, brak snu czy dietę ubogą w warzywa i owoce. Zaniedbany system immunologiczny może zawodzić, warto więc zawczasu pomyśleć o jego wzmocnieniu i zbudowaniu mechanizmy ochronnego dla swojego organizmu. Szczególnie że z naszymi radami jest to naprawdę proste, szybkie i bezproblemowe!
Kiedy czujemy, że dopada nas przeziębienie, bardzo skuteczne będzie sięgnięcie do starych, tradycyjnych metod znanych i wykorzystywanych przez nasze mamy i babcie. Oczywiście możliwe jest również stosowanie nowoczesnych suplementów diety wspierających odporność, my zalecamy jednak w pierwszej kolejności sięgnąć po dobra naturalne, które wielokrotnie mamy w swoich kuchniach na wyciągnięcie ręki!
Czosnek — regularne spożywanie tego bogatego w białka, witaminy i węglowodany warzywa pozwala nam na uchronienie się przed wystąpieniem objawów choroby. Czosnek ma silne działanie bakteriobójcze, leczy drogi oddechowe, wzmacnia organizm, ale również działa przeciwbólowo zarówno przy bólu głowy, jak i ogólnym złym samopoczuciu przy przeziębieniu. Czosnek dostępny jest w preparatach w tabletkach, najprostszym sposobem na dostarczenie go do organizmu będzie jednak podanie go na zwykłej kanapce z masłem!
Cebula — siostra czosnku, znana z właściwości bakteriobójczych, które oczyszczają krew i pomagają w odkrztuszaniu. Jest bazą do stworzenia najprostszego syropu na przeziębienie. Zawiera wiele składników odżywczych, które pomagają niszczyć bakterie wywołujące infekcje. Jej spożywanie jest więc zalecane przez cały rok i nigdy nie powinniśmy o tym zapominać!
Miód — herbata z miodem i cytrynem to lek na każde przeziębienie. Warto o niej pamiętać jednak również wcześniej, zanim dopadnie nas choroba. Miód ma bowiem działania wzmacniające i przeciwbakteryjne. Zawiera również cenne witaminy, minerały oraz enzymy. W trakcie przeziębienia pomoże na ból gardła i odkrztuszanie. To niewątpliwie jeden z pyszniejszych lekarstw, jakie daje nam matka natura — wykorzystujmy więc je zatem!
Cytryna — najbardziej znany owoc w walce z przeziębieniem, czyli cytryna ma działania przeciwutleniające, uodparniające i obniżające cholesterol. Witamina C wspomaga również wydalanie alkoholu z organizmu. Wybierając więc owoce jesienią i zimą szczególnie stawiajmy na cytrusy i warzywa zawierające tę witaminę!
Imbir — prócz znanych wszystkim właściwości rozgrzewających i antybakteryjnych, imbir obniża również gorączkę i łagodzi kaszel. Nie zapominajmy więc o jego obecności w jesiennych i zimowych herbatach, ale także zupach, ciastach, konfiturach czy sałatkach!
Aloes — aloes znany jest od dawna jako produkt używany w kosmetyce, który dzięki swoim bakteriobójczym właściwościom szybko wspomaga nas w pokonaniu niedoskonałości powstających na skórze. Nie wiele jednak osób wie o tym, że sok z aloesu zalecany jest w stanach zmęczenia, osłabienia i obniżonej odporności. Dzięki witaminom A, C, E, B1, B2 sok ten dostarcza wielu cennych minerałów, ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i świetnie radzi sobie w utrzymaniu równowagi jelitowej flory bakteryjnej.
Czystek — na koniec zaś kilka słów o czystku, uznawanym za jedno z najbardziej zdrowotnych ziół. Czystek ze względu na dużą zawartość polifenoli, neutralizuje wolne rodniki, a przez to hamuje powstawanie stanów zapalnych w organizmie. Olejki eteryczne z czystka wykazują zaś właściwości przeciwbakteryjne. Warto więc w swojej apteczce posiadać te zioła i zaparzać je o poranku bądź do kolacji. Ten aromatyczny napar z pewnością wniesie do naszych organizmów wiele dobrego!
Co więc z wyżej wymienionych produktów warto przygotować w swojej kuchni i serwować w ramach wzmocnienia organizmu całej rodzinie? Oto kilka przepisów na pyszne, aromatyczne, a co najważniejsze zdrowe syropy wzmacniające odporność i pozwalające szybciej pokonać przeziębienia!
.1.
Syrop na odporność i kaszel
Składniki:
- Marchew 0,5 kg
- Mały korzeń imbiru
- Sok z całej cytryny (wg gustu)
- 5 łyżek stołowych miodu
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i pokrój w kawałki ugotuj najlepiej w garnku na parze, tak aby zmiękła. Kiedy przestygnie (będzie letnia) zblenduj dodając otarty na drobnej tarce imbir (ok. 3-4 łyżek stołowych) oraz miód i sok z cytryny. Powinna powstać jednolita masa. Po przygotowaniu przełóż do słoiczków i schowaj do lodówki.
Dawkowanie:
Dzieci ok. 2 stołowych łyżek dziennie, dorośli 4 łyżki stołowe dziennie.
.2.
Syrop z cebuli
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki miodu (lub cukru)
Przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Umieść je w słoiku przesypując warstwy cebuli cukrem lub miodem. Całość wymieszaj i ugnieć. Słoik przykryj zakrętką (pamiętaj, by nie zakręcać jej szczelnie!) i odstaw w ciepłe miejsce. Po 2-3 dobach cebula puści sok, który można w ciągu kilku dni spożywać prosto ze słoika lub przelać go do butelki i przez 2 tygodnie przechowywać w lodówce.
Dawkowanie:
Dzieci ok. 2 łyżek stołowych dziennie, dorośli 2-3 łyżki stołowe dziennie.
.3.
Syrop z miodu, cytryny i czosnku
Składniki:
- 2 główki czosnku
- 6 łyżek miodu
- 3 cytryny
- 1 szklanka przegotowanej wody
Przygotowanie:
Czosnek obierz, podziel na ząbki, a następnie każdy przeciśnij przez praskę i umieść w słoiku. Do czosnku dodaj miód, wodę oraz sok wyciśnięty z cytryn. Całość wymieszaj i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie syrop nadaje się do picia.
Dawkowanie:
Dzieci: 1 łyżeczka, dorośli: 1 łyżka — w celu wzmocnienia odporności
Dzieci: 2 łyżeczki, dorośli 3 łyżki — w celu zwalczenia przeziębienia.
.4.
Syrop imbirowy
- 400 g imbiru (korzeń)
- 350 g cukru lub 300 ml miodu
- 300 ml wody.
Przygotowanie:
Jeśli wykorzystujesz cukier, wsyp go do garnka, dalej wodą i podgrzewaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj do wody umyty, pokrojony w plasterki imbir (razem ze skórką). Całość zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Po godzinie zdejmij przykrywkę i gotuj syrop kolejną godzinę, co jakiś czas mieszając. Odcedź imbir, syrop przelej do butelki lub słoiczka. Uwaga! Wykorzystując miód — nie dodawaj go na początku do wody, gdyż gotowany utraci swoje cenne właściwości. Lepiej najpierw ugotuj wodę z imbirem, a dopiero na koniec, lekko wystudzony syrop imbirowy zmieszaj z miodem. Syrop można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.
Dawkowanie:Dzieci: 1 łyżeczka dziennie, Dorośli: 1-2 łyżki dziennie.
...because homemade is better!