Browin Blog - Domowy jogurt. Jak zrobić i dlaczego warto?

Domowy jogurt. Jak zrobić i dlaczego warto?

2020-07-31

Jogurt to znana wszystkim mniej lub bardziej płynna przekąska, posiadająca szereg zalet. Nie dziwi więc, że jest jednym z elementów zdrowej, zbilansowanej diety, szczególnie polecanym przez dietetyków. Serwowany na śniadanie lub jako posiłek w ciągu dnia, jogurt dostarcza organizmowi białka, witaminy i cenne składniki mineralne.


Najzdrowszy jest jogurt naturalny, który nie posiada cukru, substancji słodzących, barwników ani sztucznych dodatków. Z jogurtem zasada jest taka, jak z innymi produktami – im krótsza lista składników, tym lepiej. Takie warunki spełnia tylko jogurt naturalny, który w swoim składzie ma jedynie mleko i kultury bakterii. Jogurt spożywać można bez dodatków lub traktować go jako bazę, wzbogacając ją o różne dodatki: owoce, orzechy oraz ziarna. Jogurt naturalny to również doskonały zastępnik mniej zdrowej i bardziej kalorycznej śmietany. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mizerii, sosów czy zup.



JAK ZROBIĆ JOGURT NATURALNY? 

Do przygotowania domowego jogurtu potrzebne będzie mleko lub napój roślinny (sojowy albo kokosowy) oraz kultury bakterii mlekowych. Mleko podgrzewamy do temperatury 43-44°C. Następnie w niewielkiej ilości mleka o tej samej temperaturze rozpuszczamy kultury bakterii i czekamy 20 minut, aby bakterie miały czas na aktywację. Po tym czasie dodajemy je do reszty mleka, a całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane, zaszczepione bakteriami mleko odstawiamy, szczelnie zamknięte, w ciepłe miejsce (w sezonie grzewczym np. stawiamy je przy kaloryferze) – na kilkanaście godzin. Po tym czasie gotowy jogurt przenosimy do lodówki. Maksymalny okres jego przechowywania: od 3 do 5 dni. Czas przygotowania jogurtu możemy skrócić i usprawnić cały proces, korzystając z urządzenia z termostatem, jakim jest jogurtownica. Pozwala ona utrzymać stałą temperaturę ok. 45°C, dzięki czemu czas dojrzewania jogurtu wynosi ok. 6-8 godzin. 
Jak widać, proces przygotowania jogurtu jest banalnie prosty, a efekt z pewnością zadowoli każdego. Stosując jako bazę „mleko roślinne” (sojowe czy kokosowe) uzyskać możemy smaczny jogurt wegański. Jednak smak to nie jedyny powód, dla którego warto zainteresować się produkcją domowego jogurtu. 

JOGURT NATURALNY JEST ZDROWY 

To źródło wapnia, witaminy D i witamin z grupy B. Jedzenie jogurtów znacząco wzmacnia nasz układ kostny, co istotne jest zwłaszcza u dzieci, których organizm jest w fazie intensywnego wzrostu oraz u ludzi starszych, u których niedobory tego pierwiastka mogą mieć tragiczne skutki. 
Dodatkowe prozdrowotne zalety jedzenia jogurtu: 
- wzmacnia odporność,
- wspomaga trawienie,
- zapobiega próchnicy,
- redukuje nadciśnienie,
- jest niskokaloryczny. 

JOGURT DOMOWY JEST TAŃSZY 

Aspekt ekonomiczny to kolejna po zdrowotnej kwestia, którą kierujemy się przygotowując posiłki. Domowy jogurt jest tańszy niż ten, który kupimy w sklepie. Jednorazowy większy koszt stanowi jedynie ewentualny zakup jogurtownicy, ułatwiającej proces przygotowywania jogurtu. Jest to jednak urządzenie, które posłuży nam przez lata, a dodatkowo, w zależności od wybranego modelu, w urządzeniu przygotować można również sery. 

JOGURT DOMOWY JEST EKOLOGICZNY 

Przygotowując domowy jogurt, możemy ograniczyć także ilość plastiku, w który zwyczajowo jest on opakowywany. Zmniejszenie ilości produkowanych w gospodarstwie domowym odpadów sztucznych to ekologiczny i pozytywny kierunek, bez wątpienia wpisujący się w aktualne trendy. 

Spróbuj koniecznie domowego jogurtu naturalnego. Gwarantujemy, że będzie zdrowo, smacznie, ekonomicznie i ekologicznie.

...bo domowe jest lepsze!