
Nietypowe przetwory z jabłek
Ocet jabłkowy
Aby nie stracić wartości odżywczych pochodzących z obierków i gniazd nasiennych jabłek, warto te części owoców przetworzyć na ocet. Ocet jabłkowy wypijany rano, na czczo z wodą i miodem, poprawia trawienie i uzupełnia ilość potasu w organizmie. Bakterie fermentacji octowej wykonują także dużo biochemicznej pracy, aby z obierków wyciągnąć najlepsze składniki, same także produkują różne zdrowotne związki. Domowy, niefiltrowany, żywy ocet przyda się w każdej kuchni do wielu potraw. W ostateczności, jeśli nie lubimy octu, można go wykorzystać także jako ekologiczny, delikatny środek myjący.
Składniki:
- 1 kg całych jabłek lub 0,5 kg jabłek i 0,5 kg obierek oraz gniazd nasiennych
- 3-4 łyżki cukru
- 1,5 litra przegotowanej i wystudzonej wody
- dodatkowo: kilka goździków lub laska cynamonu
Przygotowanie:
Rozpuść cukier w wodzie. Jabłka umyj i pokrój w kostkę. Włóż je do słoja tak, aby wypełniały ¾ jego objętości. Dodaj przyprawy i zalej wodą z cukrem. Następnie słoik zakryj gęstą gazą lub ścierką i nałóż gumkę recepturkę. Zawartość słoika musi być zabezpieczona przed muszkami owocówkami. Słoik umieść w ciemnym miejscu. Zawartość mieszaj codziennie wyparzoną łyżką – do czasu, aż w słoiku przestanie się wytwarzać piana (co oznacza koniec fermentacji alkoholowej). Gdy jabłka zaczną opadać na dno, a na powierzchni wytworzy się biaława warstwa – nie mieszaj już octu. To znak, że trwa fermentacja octowa, a biały nalot to tzw. „matka octowa”. Proces fermentacji alkoholowej i octowej trwa ok 4-6 tygodni.
Następnie ocet przelej przez sito do butelek. Butelki trzymaj w ciemnym miejscu, ocet dalej będzie dojrzewał. Powstały na dnie osad i zbierająca się na powierzchni matka octowa są zjawiskami naturalnymi i nie świadczą o zepsuciu octu.