Browin Blog - Kiełki – tani i domowy superfood! Cz. 2

Kiełki – tani i domowy superfood! Cz. 2

2024-01-03
ulubione

Jak uprawiać kiełki?

Krok 1. Wypłukanie nasion i ich namoczenie (kilka-kilkanaście godzin).

Krok 2. Umieszczenie nasion w kiełkownicy.

Krok 3. Codzienne podlewanie/przepłukiwanie kiełków, odlewanie nadmiaru wody, a także dostarczenie im świeżego powietrza i dostatecznej ilości światła (najlepiej czują się poza ostrym światłem).

Kiełki – tani i domowy superfood! Cz. 2

Świetnie do tego sprawdzą się kiełkownice dostępne w naszym sklepie:

  • Kiełkownica słoikowa Twist-off – świetna w warunkach domowych, jak i na wakacjach, ułatwia bardzo łatwe odprowadzanie wody z kiełkownicy,
  • Kiełkownica Zielona Czuprynka – bardzo prosta budowa kiełkownicy pozwala utrzymać ją w czystości, a obecność tacki sprawia, że wewnątrz utrzymuje się optymalna wilgotność niezbędna dla wzrostu kiełków,
  • Kiełkownica wielopoziomowa Niezłe Ziółko – umożliwia wyhodowanie 3 rodzajów kiełków jednocześnie, świetnie odprowadza nadmiary wody, a części można myć także w zmywarce.

Korzyści produkcji kiełków w warunkach domowych:

Kiełki – tani i domowy superfood! Cz. 2

Ze względu na wysoką wilgotność i pokojową temperaturę istnieje bardzo duże ryzyko zanieczyszczenia mikrobiologicznego kiełków, dlatego należy przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad:

  • Kupuj nasiona w sklepach ekologicznych lub ze zdrową żywnością, a nie w sklepach ogrodniczych, 
  • Kupuj nasiona niezawierające środków chemicznych oraz niepoddane wcześniej obróbce termicznej,
  • Przed wysianiem oraz konsumowaniem nasion przepłucz je dokładnie pod bieżącą wodą aby pozbyć się zanieczyszczeń (w przypadku kiełków lucerny można dodatkowo namoczyć je w solance),
  • Nie trzymaj wysianych kiełków w pełnym słońcu i zadbaj o temperaturę pokojową 18-21°C w pomieszczeniu,
  • Przy trzymaniu w lodówce dojrzałe kiełki należy wciąż raz dziennie przemyć bieżącą wodą,
  • Pamiętaj o obróbce termicznej kiełków, które tego wymagają. [1, 3, 5, 6]

Podsumowanie

Kiełki są świetnym sposobem na łatwe dbanie o zdrowie i urozmaicanie potraw. Ich duża dostępność i łatwa uprawa sprawiają, że bez problemu możesz wyhodować je w domu, co też będzie dużo lepszym i tańszym wyborem niż kupowanie kiełków w markecie. 

Kiełki – tani i domowy superfood! Cz. 2

Bibliografia:
1. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/super-zywnosc-na-wiosne-kielki/;
2. Piotr P. Lewicki, Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 6 (73), 18 – 33;
3. Urszula Gawlik-Dziki, Dariusz Kowalczyk, Wpływ warunków ekstrakcji na aktywność przeciwutleniającą ekstraktów z kiełków rzodkiewki, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 1 (50), 132 – 139;
4. Michał Świeca, Urszula Gawlik-Dziki, Dariusz Dziki, Barbara Baraniak, Kiełki brokułu jako źródło potencjalnie bioprzyswajalnych antyoksydantów, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 3, str. 488–493;
5. Leszczynska-Fik A., Fik M., Kiełki roślinne. Jakość mikrobiologiczna skiełkowanych nasion, Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2003, 12, 29-31;
6. Magdalena Michalczyk, Joanna Kowalińska Zanieczyszczenie mikrobiologiczne kiełkowanych nasion dostępnych w handlu, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2009, 3 (64), 32 – 39
...bo domowe jest lepsze!