By w pełni wykorzystywać możliwości, jakie daje szynkowar, należy przede wszystkim zapoznać się z jego budową, elementami i zalecanymi przez producenta warunkami użytkowania – dlatego zawsze warto zacząć od uważnego przeczytania instrukcji dołączonej do danego modelu, a później pamiętać o najważniejszych zaleceniach.
Typowy, warty polecenia szynkowar, np. w kształcie walca i wykonany z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, zbudowany jest z następujących części:
• pojemnik / naczynie szynkowaru (komora na wsad mięsny lub bezmięsny);
• płytka dociskowa;
• sprężyna dociskowa;
• pokrywa / wieczko z uchwytem; i otworkiem na termometr kulinarny.
Każdy z tych elementów pełni określona funkcję. Przyjrzyjmy się im nieco dokładniej:
• główny pojemnik – w nim umieszcza się wsad mięsny lub bezmięsny;
• płytka dociskowa – umożliwia dociśnięcie wsadu w głównym pojemniku, dzięki czemu można uzyskać się wyrób o odpowiednio zwartej konsystencji;
• sprężyna dociskowa – wkręcona w zaczepy na płytce i umieszczona pomiędzy nią a pokrywą dociska wsad, a zarazem ułatwia odpowiednią blokadę pokrywy na korpusie pojemnika;
• pokrywka – wyposażona jest w specjalny otwór (gniazdo) na sondę termometru, co pozwala na precyzyjny pomiar i kontrolowanie temperatury wsadu w szynkowarze. Jeśli istnieje potrzeba upchnięcia w pojemniku solidnej porcji wsadu i na sprężynę z płytką pozostaje niewiele miejsca, do założenia pokrywki należy użyć nieco siły.
W praktyce zdecydowanie najlepiej sprawdzają się szynkowary ze stali nierdzewnej. Są wytrzymałe, bezpieczne (przeznaczone do kontaktu z żywnością), odporne na rdzę i uszkodzenia mechaniczne, świetnie spisują się przy intensywnej i długiej eksploatacji, a ponadto mogą być użytkowane nawet w bardzo wysokich temperaturach i myte w zmywarce.
Nowością na rynku jest szynkowar z dedykowanym garnkiem do parzenia w płaszczu wodnym. To model warty uwagi przede wszystkim z uwagi na unikatowe, opatentowane rozwiązanie, jakie zostało zastosowane w tym zestawie. Specjalny garnek indukcyjny oraz kołnierz pozwalają utrzymać szynkowar nad dnem garnka i w pełni wykorzystać zalety, jakie ma parzenie w tak zwanym płaszczu wodnym. Wszystkich zainteresowanych budową tego modelu zachęcamy do lektury osobnego tekstu: link
Niektóre modele szynkowarów dostępne są w zestawach – od razu z całym kompletem dodatków, inne wymagają dokupienia przydatnych akcesoriów, pasujących do danego modelu lub uniwersalnych. Dzięki tym dodatkowym produktom przygotowanie dań z szynkowaru staje się jeszcze łatwiejsze i wygodniejsze. A oto podstawowe akcesoria, które warto polecić:
• Garnek do szynkowaru – wysoki wielofunkcyjny garnek wykonany ze stali nierdzewnej, umożliwiający zanurzenie wypełnionego wsadem szynkowaru w wodzie do zalecanego w przepisie poziomu. Garnek taki można z powodzeniem wykorzystywać do różnych innych kulinarnych celów. Produkt może być użytkowany na różnych typach kuchenek: płytach elektrycznych, indukcyjnych i gazowych.
• Garnek do szynkowaru, z pokrywką i koszem – wysoki uniwersalny garnek z nierdzewnej stali, ze szklaną pokrywą z hartowanego szkła i z otworem odprowadzającym parę. Jest idealnym uzupełnieniem szynkowarów o pojemności 0,8 i 1,5 kg. W zestawie jest także specjalny wysoki kosz, umożliwiający gotowanie szparagów w pozycji pionowej. Produkt sprawdzi się zarówno na kuchenkach gazowych, jak i na płytach elektrycznych oraz indukcyjnych.
• Woreczki do szynkowaru – foliowe woreczki, w których umieszcza się wsad, a następnie wkłada się je do pojemnika. Zapewniają komfort przygotowywania potraw, zwłaszcza o rzadkiej konsystencji, np. w galarecie. Torebki do szynkowara (pod taką nazwą woreczki te także funkcjonują na rynku) zapobiegają bezpośredniemu stykaniu się wkładu z wewnętrzną powierzchnią szynkowaru, bardzo ułatwiają wyjmowanie wyrobu po przygotowaniu i schłodzeniu, a ponadto ułatwiają czyszczenie urządzenia. Dostępne są w różnych rozmiarach, pasujących do pojemności typowych szynkowarów. Produkt jest w całości wykonany z PE, dopuszczony do kontaktu z żywnością.
• Termometr z sondą do szynkowaru – umożliwia mierzenie temperatury potrawy w pojemniku bez konieczności podnoszenia pokrywy. Sondę termometru wprowadza się bezpośrednio do wnętrza szynkowaru – wykorzystując gniazdo znajdujące się w pokrywie urządzenia. Kupując termometr należy Dostępne są model termometrów z tarczą zaprojektowaną specjalnie pod kątem szynkowarów na 1,5 kg i 0,8 kg; z osłonką zabezpieczającą sondę, zapewniającą bezpieczeństwo użytkowania oraz przechowywania urządzenia.
• Nastrzykiwarka – urządzenie umożliwiające aplikowanie mieszanki peklującej do wnętrza kawałka mięsa. Przypomina strzykawkę z długą igłą. Do nastrzykiwania służą dwie igły dozujące – jedna zakończona jest szerokim wylotem przeznaczonym do aplikowania marynat z dużymi kawałkami przypraw, zaś druga igła posiada wiele otworów na różnych wysokościach, co ułatwia równomierne nastrzykiwanie mięsa.
Przy odrobinie wprawy obsługa szynkowaru staje się niemal dziecinnie prosta (jednak dzieci zdecydowanie nie powinny się nim zajmować) – praktycznie intuicyjna. Najważniejszym kwestiom dotyczącym praktycznych aspektów używania szynkowaru poświęcimy kolejny artykuł.