
ARKADIA
Wysokiej jakości odmiana deserowa o bardzo smacznych owocach. Plenność krzewów jest bardzo wysoka – zalecane jest przerzedzanie zawiązków. Grona są duże i bardzo duże, zazwyczaj średnio zwarte, a jagody jasnożółte, duże, o oryginalnym, jajowatym kształcie. W pełni dojrzałości jagody stają się złociste, z lekkim brunatnym rumieńcem.
Krzew rośnie dość intensywnie. Arkadia jest mało odporna na duże mrozy i w warunkach polowych wymaga okrywania na zimę na terenie całej Polski. Owocuje z lekką skłonnością do przemienności, w niektóre lata bardzo obficie, co jest charakterystyczne zwłaszcza dla starszych krzewów.
Liście są średniej wielkości, z trzema lub pięcioma lekko wywiniętymi do góry klapami.
Miąższ jest chrupiący, bezbarwny, w uprawie polowej o dość przeciętnym smaku, natomiast w uprawie pod osłonami dużo lepszy.
Specyfikacja:
Rodzice: Mołdowa x Cardinal
Gatunek: hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia: Ukraina
Średnia masa grona: 500-700 g
Średni rozmiar jagód: 28 x 23 mm
Masa jagód: 5,61 g
Smak: neutralny
Termin dojrzewania: 10-20 września
Ilość dni dojrzewania: 115-125
Mrozoodporność: -20°C
Kolor gron: jasne
Zapylanie: własnopylna
Zastosowanie: deserowe
Zawartość cukrów: 16,7°Bx

JOHANNITER
To jedna z nowszych odmian winorośli, niemieckiego pochodzenia, uzyskana z krzyżowania Rieslinga. Nazwę nadano jej na cześć byłego dyrektora Instytutu we Freiburgu, dra Johannesa Zimmermanna. Dobrze radzi sobie w polskich warunkach klimatycznych, jest dość odporna na mróz (podobnie jak inne tego typu mieszańce złożone, tzw. niespecyficzne, czyli wielokrotnego krzyżowania), jednak bez okrywania nasze zimy może przetrwać tylko w cieplejszych rejonach. Rozpoczyna wegetację w podobnym czasie jak odmiana Regent. Kwitnie po 50 dniach od pękania pąków. Dojrzewa około 121 dni po kwitnieniu (kilka dni później niż Regent).
Owoce tworzą bardzo zwarte skupiska cylindrycznych gron o jagodach średniej wielkości. Johanniter daje wino o dobrej strukturze, łagodnym smaku, niekiedy jednak z nieco gorzkawym zakończeniem. Na pierwszym planie wyczuwalny jest zapach owoców cytrusowych, a na dalszym m.in. jabłek. Jest ono nieco podobne do Rieslinga, nadaje się do dłuższego leżakowania.
Specyfikacja:
Rodzice: Riesling Weiss x Freiburg 589-54
Gatunek: hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia: Niemcy
Średnia masa grona: 180 g
Średni rozmiar jagód: 16 x 16 mm
Smak: zharmonizowany
SAT: 2650
Termin dojrzewania: 5-15 października
Mrozoodporność: do -24°C
Kolor gron: jasne
Zapylanie: własnopylne
Zastosowanie: przerobowe
Parametr SAT wyraża skumulowaną ilość ciepła w okresie wegetacyjnym

NERO
Jest to jedna z najbardziej atrakcyjnych odmian deserowych dostosowanych dla polskich warunków klimatycznych. Grona są duże, smaczne, a jagody owalne, ładnie wybarwione (w kolorze niebieskim z woskowym nalotem). Cechy te, w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta jest chętnie uprawiana zarówno przez winiarzy profesjonalistów, jak też przez hobbystów-amatorów.
Jagody posiadają zazwyczaj dwie stosunkowo duże pestki, a miąższ jest mięsisty, chrupki i aromatyczny. Nero powinno zapewnić wina o intensywnej barwie.
Specyfikacja:
Rodzice: SV 12375 x (Medoc Noir x Csaba Gyoengye)
Gatunek: hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia: Węgry
Średnia masa grona: 230-300 g
Średni rozmiar jagód: 22 x 17 mm
Średnia masa jagód: 3,3-5 g
Smak: pikantny
SAT: 2300-2450
Termin dojrzewania: 5-15 września
Ilość dni dojrzewania: 125
Mrozoodporność: -24°C
Kolor gron: granatowe
Zapylanie: własnopylne
Zastosowanie: ogólne
Zawartość cukrów: 21°Bx
Zawartość kwasów: 6 g/l

REGENT
Niemiecka odmiana doskonała na wysokiej jakości wino o południowym charakterze, ładnej czerwonej barwie, średniej zawartości garbników, a przy tym dobrze zrównoważone i ekstraktywne.
Wzrost krzewów średnio silny, plenność dobra. Pora dojrzewania owoców średnio wczesna do średnio późnej (początek października). Owoce średniej wielkości, średnio zwarte, granatowe. Odporność krzewów na choroby grzybowe średnio wysoka – w przeciętne lata wymaga 2-3 oprysków przeciwko mączniakowi rzekomemu. Regent pozwala także na wykonanie świetnego wina różowego i czerwonego w lekkim, owocowym typie. Wina z tej odmiany jest cenione przez naszych rodzimych winiarzy, bowiem świetnie nadaje się do potraw kuchni polskiej.
Specyfikacja:
Rodzice: (Silvaner x Mueller Thurgau) x Chambourcin
Gatunek: hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia: Niemcy
Średnia masa grona: 150-180 g
Średni rozmiar jagód: 15 mm
Średnia masa jagód: 2 g
Smak zharmonizowany
SAT: 2400-2500
Termin dojrzewania: 21-30 września
Mrozoodporność: -24°C
Kolor gron: granatowe
Zapylanie: własnopylne
Zastosowanie: przerobowe
Zawartość cukrów: 21°Bx
Zawartość kwasów: 7 g/l

SOLARIS
Jest to gatunek winorośli szczególnie nadający się do uprawy w polskim klimacie – najnowszej generacji krzyżówka niemiecka. Odmiana ta daje wino bardzo dobrej jakości, aromatyczne i łagodne w smaku, o stosunkowo niskiej zawartości kwasów, polecane także do kupażowania z winami o wysokiej kwasowości.
Solaris ma grona średniej wielkości, koloru żółtawego i średnio zwarte. Jagody są także średniej wielkości, kuliste, a ich miąższ jest delikatny i bardzo słodki, o muszkatowym posmaku. Owoce dojrzewają bardzo wcześnie, ich zbiór przypada już na początek września. Odmiana charakteryzuje się znaczną odpornością na mączniaki, a średnią na szarą pleśń.
Specyfikacja:
Rodzice: Merzling x (Zaria Siewiera x Muskat Ottonel)
Gatunek: hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia: Niemcy
Średnia masa grona: 150 g
Średni rozmiar jagód: 16 mm
Średnia masa jagód: 1,3 g
Smak: neutralny
SAT: 2200-2350
Termin dojrzewania: 1-20 września
Mrozoodporność: -25°C
Kolor gron: żółte
Zapylanie: własnopylne
Zastosowanie: przerobowe
Zawartość cukrów: 24,6°Bx

CABERNET CANTOR
Odmiana łatwa w uprawie, dostosowana do polskich warunków klimatycznych. Wykazuje bardzo dobrą odporność na choroby grzybowe. Cechuje się silnym wzrostem i dużą plennością. Kiście winogron są duże, a jagody chrupiące, intensywnie zabarwione, ekstraktowe i bogate w związki fenolowe. Grona są dość luźne, dzięki czemu nie są podatne na gnicie. Cabernet Cantor gromadzi dużo cukru. Dojrzewanie przypada niekiedy na koniec września, a najczęściej na początek października.
Odmiana ta daje bardzo smaczne wino czerwone o owocowym charakterze, łagodne, w typie podobne do merlotów.
Specyfikacja:
Rodzice: Chancellor x Solaris
Gatunek: hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia: Niemcy
Średnia masa grona: 150 g
Średni rozmiar jagód: 16 mm
Średnia masa jagód: 2 g
SAT: 2650
Termin dojrzewania: 5-15 października
Kolor gron: ciemne
Mrozoodporność: -25°C
Zapylanie: własnopylne
Zastosowanie: przerobowe
Zawartość cukrów: 21°Bx
Zawartość kwasów: 8 g/l
...bo zielone jest piękne!