Szynkowar – dietetycznie w stronę zdrowia cz.2
Korzyści, o które warto zadbać
Kontynuując rozważania o wykorzystaniu szynkowaru w domowej kuchni, zwróćmy uwagę na następujące aspekty:
Kontynuując rozważania o wykorzystaniu szynkowaru w domowej kuchni, zwróćmy uwagę na następujące aspekty:
Dzieci lubią soczyste wędliny i łagodne w smaku dania. Delikatny, soczysty kurczak to potrawa, której odmówi niewiele dzieci. Jako rodzic sama wiem, jak nieraz ciężko połączyć aspekty zdrowotne ze smakiem, który zadowoli wybredne maluchy. Szynkowar jest nieoceniony także w przygotowaniu potraw dla najmłodszych. Istotnym elementem w budowaniu poprawnych nawyków żywieniowych jest to, aby dzieci także brały udział w przygotowywaniu potraw, dobieraniu składników w przepisach. Pobudza to kreatywność, ciekawość smaków i zachęca do próbowania nowych dań. Niejadkom może się spodobać możliwość wyboru składników do ulubionej szynki czy kurczaka.
Uwzględniając menu dzieci, moją ulubioną funkcją szynkowaru jest jednak to, że jego zawartość możesz parzyć nawet dłuższy czas i nie ma ryzyka, że coś się przypali lub danie będzie za suche (dzięki kontroli temperatury wewnątrz wsadu łatwo jest zachować jego soczystość). To urządzenie naprawdę się przydaje.
Gotowanie z szynkowarem daje Ci przede wszystkim możliwość dostosowania posiłku do Twoich indywidualnych potrzeb żywieniowych. Coraz częściej odpowiednią dietą wspieramy leczenie różnych stanów chorobowych. W szynkowarze z łatwością przygotujesz mięso czy roladę lekko strawną, bogatą w składniki odżywcze, co jest istotne przy kłopotach z trzustką, nerkami czy wątrobą. Gdy wsad będzie umieszczony bezpośrednio w szynkowarze (bez woreczka), to nad płytką dociskową zgromadzi się tłuszcz i naddatek soli – dlatego potrawa przygotowana w szynkowarze będzie dietetyczna. Sklepowe produkty mogą zawierać w składzie soję, seler, gorczycę, gluten i laktozę (nawet w śladowych ilościach), które są częstymi alergenami. W większości produktów znajduje się spora ilość soli, którą dobrze jest ograniczać, aby chronić swoje serce. I wreszcie praktycznie w każdych wyrobach wędliniarskich jest glukoza. W obliczu pandemii cukrzycy typu 2 ograniczanie cukru w diecie jest jednym z kluczowych elementów dbania o zdrowie.
Weganie i wegetarianie na pewno skorzystają z możliwości przygotowania świeżych pasztetów bez zbędnych zagęszczaczy, konserwantów i nadmiaru pszenicy, kukurydzy bądź soi – co się często zdarza w wegańskich i wegetariańskich pasztetach dostępnych na półkach, nawet gdy są oznakowane jako bio i wege.
Smacznie i domowo zazwyczaj oznacza też zdrowo i zgodnie z wytycznymi dotyczącymi zasad zdrowego odżywiania. Szynkowar to niezwykle wartościowe urządzenie dla osób, które chcą gotować kreatywnie z uwzględnieniem potrzeb swoich i całej rodziny.
Jagoda Dąbrowska
dietetyk