pixel
Browin Blog - XIII Ogólnopolski Konkurs Win Domowych

Konkurs Win Domowych Łódź 2024 jest organizowany przez Łódzki Klub Winiarzy (Organizator Konkursu).

Sponsorzy konkursu:

a) sponsor generalny i fundator nagród: firma BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą: 93-373 Łódź, ul. Pryncypalna 129/141;

b) sponsor i gospodarz wydarzeń konkursowych: Restauracja „U Milscha”, ul. Łąkowa 21, 90-553 Łódź;

c) sponsor: Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Łodzi, ul. Narutowicza 59, 90-130, Łódź.

Terminy:

Zgłaszanie win do godziny 17:00 dnia 26 lutego 2024 r. (wina dostarczone po tym terminie nie biorą udziału w Konkursie).

Rozpoczęcie Konkursu 04.03.2024 r. (ok. godziny 16),

I tura oceny win 04.03.2024 r. (ok. godziny 16),

II tura oceny win 11.03.2024 r. (ok. godziny 16).

Zakończenie Konkursu, łącznie z ogłoszeniem wyników, odbędzie się w dniu 18 marca 2024 roku (ok. godziny 17) w: Restauracja „U Milscha”, ul. Łąkowa 21, 90-553 Łódź.

Nie przewiduje się udziału publiczności w pracach Komisji konkursowych. Osoby które zdobędą nagrody zostaną poinformowane telefonicznie i indywidualnie zaproszone na wręczenie nagród.


Wina biorące udział w konkursie będą punktowane według następujących kryteriów: 

WYGLĄD maks. 2 pkt:

  • klarowność maks. 1 pkt:

- idealnie przezroczyste, kryształowe, z połyskiem 1 pkt;

- przezroczyste 0,5 pkt;

- zamglone, opalizujące, mętne, osad, bąbelki gazu niewłaściwe dla typu wina 0 pkt;

  • kolor maks. 1 pkt:

- żywy lub przyjemny dla oka, właściwy dla ocenianej kategorii 1 pkt;

· brak lub odbarwienie, utleniony, brunatny 0 pkt;


AROMAT maks. 4 pkt:

- złożony, elegancki, wielopłaszczyznowy, trwały 4 pkt;

- przyjemny, pociągający lub wieloowocowy 3 pkt;

- czysty lub wyraźnie owocowy 2 pkt;

- prosty lub mało uchwytny lub silnie jednoowocowy 1 pkt;

- brak, nieprzyjemny, chemiczny (siarkowy, octowy, octan etylu itp.) 0 pkt.


RÓWNOWAGA maks. 5 pkt:

  • słodycz maks. 1 pkt:

- normalna, właściwa dla typu wina 1 pkt;

- lekki brak lub nadmiar w stosunku do kwasowości 0,5 pkt;

- zdecydowanie nadmierna lub brak w odniesieniu do typu wina 0 pkt;

  • kwasowość maks. 2 pkt:

- zrównoważona i odpowiednia do typu wina 2 pkt;

- nieco za duża lub za mała 1 pkt;

- brak, nieprzyjemnie ostra, wyraźnie nadmierna, posmak octu 0 pkt;

  • cierpkość/gorzkość (taniny) maks. 1 pkt:

- zrównoważona, normalna, odpowiednia do typu wina 1 pkt

- nieco nadmierna lub za mała 0,5 pkt

- zdecydowanie za duża, nieprzyjemna lub brak 0 pkt

  • alkohol maks. 1 pkt:

- poziom odpowiedni do kategorii wina 1 pkt;

- poziom lekko zaniżony lub zawyżony, ale akceptowalny 0,5 pkt;

- wyraźnie nadmierny lub zbyt słabo wyczuwalny 0 pkt;


BUDOWA (STRUKTURA) maks. 1 pkt:

- pełna i/lub odpowiednia do typu wina 1 pkt;

- nieco zbyt delikatna lub za mocna 0,5 pkt;

- pusta (mało ekstraktywna) lub zbyt potężna 0 pkt;


SMAK maks. 2 pkt:

- złożony, wielopłaszczyznowy 2 pkt;

· prosty lub jednoowocowy 1 pkt;

· wadliwy lub chemiczny 0 pkt;


FINISZ maks. 1 pkt

- długi, przyjemny 1 pkt;

- brak lub zanikający szybko 0 pkt;


WRAŻENIE OGÓLNE maks. 5 pkt

- wino zachęcające do dalszej degustacji 5 pkt;

- wino bardzo dobre, przyjemne 4 pkt;

- wino dobre, z charakterem 3 pkt;

- wino poprawne 2 pkt;

- wino przeciętne, bez szczególnie dokuczliwych błędów 1 pkt;

- wino wadliwe, niepijalne 0 pkt;


Uwaga: dopuszczalna jest punktacja 0,5 pkt. nawet jeśli jej nie wyspecyfikowano.

Wino może zdobyć łącznie maksymalnie 20 pkt.

Zapraszamy serdecznie!