Browin Blog - Zimowa dieta – jak zdrowo dojść do wiosny

Zimowa dieta – jak zdrowo dojść do wiosny

2024-01-06
ulubione

Żywienie zgodne z sezonową dostępnością produktów jest popularne. Zarówno kucharze, dietetycy, jak i producenci żywności zachęcają do spożywania świeżych składników, które nie są magazynowane przez długi czas oraz nie przechodzą zbyt wielu procesów obróbki. Zima nie jest łatwym czasem dla tych, którzy uwielbiają świeże polskie warzywa i owoce. Ponadto pochmurne dni zachęcają do poprawienia sobie nastroju czymś słodkim, a mróz i śnieg skłaniają do sięgania po cięższe, rozgrzewające potrawy. Czytając ten tekst dowiesz się, jak dbać o wzmacnianie odporności do nadejścia wiosny, kiedy nie ma wielu świeżych produktów do wyboru.


Zimowa dieta – jak zdrowo dojść do wiosny

Jak zwiększyć odporność organizmu?

Zgodnie z dietetyką medycyny chińskiej i naturalnymi cyklami pór roku, zima to naturalny czas spoczynku, w którym ważne jest zachowanie równowagi w organizmie przy niesprzyjających warunkach otoczenia. Brak tej równowagi najczęściej objawia się w postaci chorób takich jak przeziębienie czy grypa, które pojawiają się w wychłodzonym i źle odżywionym ciele. Rozgrzewająca, zimowa dieta nie oznacza tylko grzańca czy ostrych przypraw. Zwiększenie odporności wymaga cierpliwości, jednak nie jest bezpośrednio związane z wieloma dietetycznymi wyrzeczeniami. Rozgrzewające napoje czy zdrowe dania jednogarnkowe pomogą w tym procesie, jeśli będą przygotowane z odpowiednich składników. Warto o to zadbać, aby nasz organizm przechodził sezon zimowy bez licznych infekcji.

Co warto jeść zimą?

Zimowa dieta – jak zdrowo dojść do wiosny

1.   Kasze, zboża i tzw. pseudozboża

Istnieje wiele produktów, które są lekkostrawne, a jednocześnie dobrze rozgrzewają ciało. Zimą warto przygotowywać pożywne, bogate w orzechy i nasiona poranne owsianki. Zboża, kasze i pseudozboża (takie jak amarantus, kasza jaglana, gryczana czy quinoa - znana też jako komasa ryżowa) dostarczają mnóstwa składników odżywczych, a przede wszystkim dobrej jakości węglowodanów, błonnika, białka, pierwiastków i witamin. Kasza to także doskonały dodatek do bulionu. Rozgrzewająca zupa poprawi kondycję układu odpornościowego. Do owsianek czy zup warto dodawać również odrobinę oleju lnianego, który reguluje pracę układu odpornościowego i działa przeciwzapalnie.

Zimowa dieta – jak zdrowo dojść do wiosny

Zimowa dieta – jak zdrowo dojść do wiosny

2.   Witaminy i mikroelementy

Zimą podaż witamin i mikroelementów ze świeżych owoców i warzyw jest bardzo ograniczona, co może odbijać się na naszym zdrowiu (zwłaszcza odporności na mikroorganizmy chorobotwórcze). Aby uzupełniać ich niedobory, należy sięgać po orzechy, pestki i nasiona. Jeśli dysponujesz orzechami z własnego ogrodu (na przykład włoskimi), warto je wyłuskać i zamrozić lub przechowywać zapakowane próżniowo, aby zawarte w nich kwasy tłuszczowe nie ulegały jełczeniu. Takie orzechy dłużej będą miały swoje zdrowotne właściwości. 

Niezwykle ważnym, zimowym źródłem mikroskładników są kiełki. To prawdziwe bomby witaminowe, bogate także w cenne pierwiastki. Mają one wiele zdrowotnych właściwości - m.in. posiadają związki przeciwnowotworowe. Zimą warto spożywać te rodzaje, które wspierają układ odpornościowy. Zaliczamy do nich:

  • kiełki rzodkiewki bogate w witaminy A i C, a także, fosfor, wapń i magnez;
  • kiełki lucerny zawierające sporo witaminy A i C; 
  • rzeżuchę, która także zawiera sporo witaminy A i C.

Organizm zimą jest obciążony większą ilością stresorów (zarówno psychicznych, jak i czynników fizycznych czy biologicznych) i potrzebuje także przeciwutleniaczy. Te znajdziemy przede wszystkim w kiełkach brokułu czy jęczmienia.

Zimowa dieta – jak zdrowo dojść do wiosny

3.   Rozgrzewające zioła i dodatki 

Odpowiedni dobór przypraw nie tylko zadba o odpowiednie rozgrzanie ciała, ale dostarczy mnóstwa składników wspierających organizm w walce z infekcjami. Do najważniejszych przypraw, które włączam co roku do zimowego menu, należą:

  • imbir,
  • kardamon,
  • cynamon,
  • goździki,
  • gwiazdki anyżu,
  • kurkuma.

Wszystkie te przyprawy zawierają liczne fitozwiązki, mające szeroki zakres działania na organizm. Olejki eteryczne aktywizują się już w jelitach, normalizując florę jelitową i działając przeciwutleniająco. Antyoksydanty zawarte w przyprawach będą działały także na cały organizm, wspomagając usuwanie wolnych rodników i toksyn. Herbatki rozgrzewające czy poranne mleko zaparzane z cynamonem, imbirem i goździkami wzmocnią odporność u dzieci. Koktajl na odporność wykonany z ciemnych owoców (np. jagód) z dodatkiem mielonych goździków, cynamonu i kardamonu dostarczy wielu przeciwutleniaczy, które będą wspierały układ immunologiczny w walce z patogenami. Dodatkowo zimowa dieta powinna być bogata w czosnek i cebulę, które są znane z właściwości wspierających układ odpornościowy w walce z patogenami - ze względu na silne działanie biobójcze. 

Podsumowanie

Krótkie dni i zimowe chłody w istotnym stopniu oddziałują na nasz apetyt i zapotrzebowanie na różne składniki odżywcze. Warto wybierać te zdrowe i przygotowywać je w odpowiedni sposób, aby organizm był dobrze ogrzany i odżywiony. Im lepiej wykorzystamy zasoby zgromadzone latem, tym łatwiej będzie nam wytrwać w zdrowiu do upragnionej wiosny.


dietetyk

Jagoda Dąbrowska

...bo domowe jest lepsze!