Browin Przepiśnik - Biała kiełbasa domowa – wędzona

Biała kiełbasa domowa – wędzona

Mięso i wędliny

2023-05-02 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 3
ulubione

Szukasz nowych i ciekawych smaków? Chcesz zaskoczyć gości nietypowym wydaniem białej kiełbasy? Poznaj nasz sposób i niepowtarzalny przepis na klasyczną białą kiełbasę, która uwędzona w wędzarni balkonowej nabiera intensywnego aromatu i smaku zachwycającego nawet te najbardziej wybredne podniebienia!

Jak zrobić domową, wędzoną, białą kiełbasę?

Przepis na białą kiełbasę z wędzarni

Przygotowanie:

Mięso pokrój na kawałki o wielkości około 5 cm. Umieść je w misce, najlepiej oddzielając od siebie poszczególne rodzaje mięsa, po czym zasyp je solą, dokładnie wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce.

Jelita przed użyciem dobrze wypłucz, by pozbyć się konserwującej je soli, a następnie przez 20 minut namaczaj je w wodzie o temperaturze około 30°C. Uwaga! Zbyt wysoka temperatura wody może powodować pękanie jelit.

Po wyjęciu mięsa z lodówki, łopatkę, karczek i boczek zmiel, używając sita z oczkami 10-12 mm. Słoninę zmiel na oczkach ok. 8 mm. Wołowinę natomiast zmiel osobno na najmniejszych możliwych oczkach. Mielenia dokonaj najlepiej dwukrotnie. Po zmieleniu dodaj do wołowiny 200 ml zimnej wody i dokładnie wyrabiaj całość przez około 5 minut, aby wydzielił się biały kleik, który dobrze zwiąże farsz mięsny.

W kolejnym kroku wszystkie porcje mięsa połącz ze sobą, dodaj Specjał Babci Emilii, ewentualnie inne wymienione w składnikach przyprawy. Całość dokładnie wyrób tak by uzyskać konsystencję samą odklejającą się od ręki. Farsz umieść w nadziewarce, naciągnij jelita i delikatnie umieść w nich farsz, tworząc odcinki około 10 – 15 cm.

Surową kiełbasę pozostaw na pół godziny do obsuszenia zawieszając ją w chłodnym, przewiewnym miejscu. W tym czasie przyszykuj wędzarnię, umieszczając w niej zrębki wędzarnicze, które nadadzą kiełbasie odpowiedni aromat i kolor (polecamy w tym celu użycie śliwy lub czereśni). Kiełbasę wędź na ciepło w temperaturze do 55-65°C przez 30-40 minut. Po tym czasie kiełbasy nie studź, tylko przenieś bezpośrednio do parzenia. Woda już w czasie wsadu kiełbasy powinna mieć 75°C – i właśnie tę temperaturę utrzymuj przez 10 do 15 minut. Dla polepszenia smaku wodę możesz delikatnie posolić i dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz czosnek. Po zakończeniu parzenia kiełbasa jest gotowa do spożycia.


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

przepis na białą kiełbasę

jak zrobić białą kiełbasę

biała kiełbasa

biała kiełbasa na Wielkanoc