Browin Przepiśnik - Chleb bananowy

Chleb bananowy

Wypieki

2020-04-22 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 3

Banany to źródło wielu cennych witamin. To owoce, które wybieramy równie często jak rodzime jabłka. Z tego względu pomimo swego pochodzenia dziś już mało kto traktuje je jako coś egzotycznego. Banany to świetny dodatek do owsianek czy pomysł na drugie śniadanie. Dlatego chętnie sięgamy po tę żółtą przekąskę. Co jednak zrobić gdy kupimy ich za dużo i nie zdążymy zjeść na czas? Dojrzałe banany stają się bardzo miękkie a powstające na ich skórze brązowe plamy są mało apetyczne. Warto jednak pamiętać, że nadal możemy je wykorzystać i w ten sposób nie marnować żywności. 

Miękkie banany to świetna baza do koktajli, dodatek do ciasta naleśnikowego czy składnik chleba bananowego. Przepis na ten ostatni przedstawiamy poniżej. Wypróbuj koniecznie to prosty i pyszny wypiek z pogranicza chleba i ciasta drożdżowego. 

PRZYGOTOWANIE

Chleb bananowy

Banany rozgnieć z cukrem na miazgę.

Przygotuj rozczyn - do szklanki wlej 50 ml ciepłego mleka i dodaj drożdże. Pozostaw całość na 10 minut w celu uwodnienia drożdży.

Do przesianej mąki wlej rozczyn, wbij jajka, dodaj rozpuszczone masło oraz resztę mleka z solą. Wyrabiaj ciasto. Do jednolitej masy dodaj rozgniecione banany z cukrem i dalej wyrabiaj.

Całość odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu na 1 godzinę .

Po tym czasie wyrośnięte ciasto umieść w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie rzymskiej i odstaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Chleb bananowy

Chleb bananowy piecz w nagrzanym do 200℃ piekarniku przez ok. 35-45 minut.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

chlebek bananowy

sposób na zczerniałe banany

domowe wypieki

zostańwdomu



Newsletter