pixel
Browin Przepiśnik - Cydr mocny

Cydr mocny

Trunki i napoje

2024-09-27 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Chcesz wprowadzić do swojej jesieni odrobinę orzeźwienia i ciepła? Domowy cydr to doskonały wybór! Jego wyrazisty smak i delikatne musowanie doskonale komponują się z chłodnymi wieczorami. A jeśli szukasz czegoś mocniejszego niż klasyczny cydr, mamy dla Ciebie przepis na jego mocniejszą wersję.

Zawartość alkoholu w tego rodzaju cydrze dochodzi do 9-10% objętościowych. Napój ten jest bardzo dobry, choć z definicji trochę nie przystaje do nazwy „cydr”, a nie bardzo można go jeszcze nazwać winem. Moszcz do zrobienia mocniejszego cydru (strong) zasilić trzeba dodatkiem cukru w ilości 1 kg/10 l. Do fermentacji poleca się użycie drożdży Ciderini Dry & Strong.

Przepis na cydr mocny 

Przygotowanie

Dokładnie umyte jabłka (ze skórką) rozdrobnić na cząstki o średnicy około 1 cm i zalać 1-1,5 litrem wrzątku. Po wystudzeniu dodać Pektoenzym, dokładnie wymieszać i pozostawić na dobę pod przykryciem, okazjonalnie mieszając. Po tym czasie wytłoczyć sok, dodać syrop cukrowy (1,2 kg cukru + 1 l wody), pożywkę i drożdże. Całość fermentować w ciągu około 2 tygodni w temperaturze 18-24⁰C. Po ustaniu burzliwej fermentacji cydr zlać znad osadu i poddać dofermentowaniu w temperaturze około 15⁰C. Po kolejnych 2 tygodniach cydr ponownie zlać znad osadu, rozlać do butelek i przechowywać w chłodnej piwniczce. Po tygodniu leżakowania ten zdrowy napój jest gotowy do degustacji.

Enjoy! ...because homemade is better!

cider

cider recipe

apple cider

how to make cider

how to make cider from apples