pixel
Browin Przepiśnik - Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Przetwory

2025-12-05 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Pierwsze wzmianki o kiszeniu buraków pojawiały się już w czasach staropolskich — to jedna z najstarszych technik konserwowania żywności. Domowy zakwas z buraków to doskonała baza do barszczu, kiszonej ćwikły i wielu klasycznych dań. Dodatkowo świetnie wspiera mikroflorę jelit. 

Przepis na zakwas z buraków

Przygotowanie:

  1. Obierz buraki i pokrój je w plastry lub kawałki.
  2. Włóż je do dużego słoja, a następnie dodaj przyprawy oraz czosnek.
  3. Rozpuść sól w letniej wodzie i zalej buraki tak, aby były całkowicie przykryte.
  4. Zakręć słój i odstaw na 5–7 dni w temperaturze pokojowej.
  5. Po ukiszeniu przelej zakwas przez sitko, przełóż do butelek i przechowuj w lodówce.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

#akademia-domowego-smaku #zakwaszburaków #przepis #barszcz #kiszonki #zdrowie #probiotyk