"/>
Browin Przepiśnik - Domowa nalewka z jeżyn

Domowa nalewka z jeżyn

Trunki i napoje

2020-08-26 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2

Matka natura to jedna z najlepiej wyposażonych aptek, dlatego też to z niej powinniśmy w pierwszej kolejności czerpać prozdrowotne produkty. Przykładem rośliny o leczniczych właściwościach są bogate w witaminę C owoce jeżyny. Dzięki dużej zawartości antocyjanów jeżyny wspomagają układ krążenia oraz pracę serca. Naukowo potwierdzono również skuteczne działanie jeżyn w profilaktyce przeciwnowotworowej. Przeciwzapalne i przeciwbakteryjne właściwości jeżyn sprawiają z kolei, że to świetny środek do zwalczania przeziębienia czy grypy. Zalety jeżyn docenią także kobiety borykające się z PMS, a także te w okresie menopauzy – zawarte w jeżynach fitoestrogeny pozwolą skutecznie zredukować objawy powyższych.

Sposobów na wykorzystanie jeżyn jest wiele. Nasza propozycja skierowana jest do osób pełnoletnich, które poza wartościami leczniczymi docenią również wyborny smak nalewki jeżynowej.


Przygotowanie:

Umyte jeżyny wsyp do słoja, zasypując warstwowo cukrem. Całość wstrząśnij kilka razy tak, by cukier dobrze zmieszał się z owcami. Słój przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 tygodnie. Dobrze sprawdzi się tu nasłoneczniony parapet. 
Po tym czasie jeżyny rozgnieć i zalej alkoholem. Słój zamknij szczelnie zakrętką i pozostaw na kolejne 1,5-2 tygodnie. W tym czasie nadal regularnie potrząsaj słojem. Po tym okresie nalewkę przefiltruj. Do tej czynności doskonale sprawdzi się worek filtracyjny. Nalewkę oddzieloną od miąższu przechowuj w słoju lub butelkach. Po 6 miesiącach nalewka uzyskuje pełnię smaku i jest gotowa do spożycia. 
Na zdrowie!

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

nalewka prozdrowotna

nalewka jeżynowa

nalewka przeciwnowotworowa

nalewka na PMS

na grypę



Newsletter