W zależności od dojrzałości i koloru truskawek z tych pysznych i aromatycznych owoców możemy uzyskać różne rodzaje wina. Ciemno-czerwone idealnie sprawdzą się do wyrobu win deserowych, natomiast jasne i dojrzałe truskawki pozwolą na otrzymanie win lekkich i słodkich. Przepis na truskawkowe wino nie jest skomplikowany. Jeśli chcemy jednak uzyskać smaki bardziej wykwintne, idealnie sprawdzi się tutaj przepis na truskawkowe wino z dodatkiem soku z czarnego bzu. Sok ten posiada intensywny kolor i lekko cierpki smak, przez co idealnie równoważy słodki sok owoców.
Przepis na domowe wino truskawkowo-bzowe
Przygotowanie:
Naczynie do fermentacji dokładnie umyj i wypłucz Pirosiarczynem turbo lub nadwęglanem sodu - Oxi Turbo. Dojrzałe, zdrowe owoce umyj, osusz i oddziel od szypułek, a następnie przełóż do pojemnika fermentacyjnego i lekko ugnieć. Dodaj syrop cukrowy ( z 0,5 kg cukru i 1 L wody), drożdże winiarskie i Pektoenzym. Całość wymieszaj i poddaj fermentacji w miazdze przez okres 3 dni. Po tym czasie oddziel sok i przelej go do balonu, dodaj napar z herbaty, napar z kwiatów bzu przygotowany dzień wcześniej w 1 L gorącej wody, drugą porcję syropu cukrowego (z 1,5 g cukru i 2 L wody) oraz pożywkę dla drożdży. Balon zakryj korkiem z rurką fermentacyjną. Kontynuuj fermentację jeszcze przynajmniej przez 4 tygodnie. Po tym czasie dokonaj kolejnego obciągu znad powstałego osadu. W razie potrzeby nastaw lekko dosłódź i poddaj dalszej fermentacji. Pozostaw do całkowitego zakończenia fermentacji i sklarowania. Po trzech miesiącach wino jest gotowe do spożycia.