pixel
Browin Przepiśnik - Domowe wino z mniszka lekarskiego

Domowe wino z mniszka lekarskiego

Trunki i napoje

2023-04-26 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 4
ulubione

Mniszek lekarski to jedno z najbardziej rozpoznawanych ziół na świecie. Już w czasach starożytnych przypisywano mu wiele właściwości leczniczych, głównie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, wzmagające apetyt, diuretyczne oraz przeczyszczające, a nawet przeciwnowotworowe. Wino na bazie mniszka lekarskiego ma właściwości lecznicze. Ma działanie żółciopędne i lekko moczopędne, wspomaga organizm przy chorobach woreczka żółciowego, skazy moczanowej, wskazany jest także przy chorobach nerek i pęcherza moczowego, a nawet przy cukrzycy. Wino z mniszka lekarskiego pomaga w wielu chorobach, dlatego warto zaopatrzyć swój barek w ten cenny trunek. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak krok po kroku wykonać swoje domowe wino z mniszka zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem!

Pamiętaj, wiosna to jedyny czas na przygotowanie smacznego i wartościowego wina z mniszka! Zatem nie zwlekaj i nie zapomnij na spacer zabrać ze sobą torebki na ten wartościowy surowiec winiarski!

Przepis na domowe wino z mniszka lekarskiego

Przygotowanie:

Cały sprzęt winiarski dokładnie umyj i przepłucz Pirosiarczynem lub Oxi Turbo.

Żółte kwiaty mniszka odetnij od łodyg. Same płatki kwiatów zaparz w 3 litrach wody. Dodaj sok z pomarańczy, a kiedy napar ostygnie, przenieś całość do balonu, dodaj sok z ananasa, a także Kwasomix - regulator kwasowości. Równolegle przygotuj syrop cukrowy (do 2 kg cukru dodaj 3 litry gorącej wody). Wystudź syrop i dodaj do naczynia fermentacyjnego wraz z pożywką i drożdżami.* Następnie całość uzupełnij wodą do 10 litrów. 

Po 10 dniach odcedź kwiaty, ewentualnie skoryguj smak wina, dodając niewielką ilość cukru oraz regulator kwasowości, zgodnie z preferencjami smakowymi. Płyn pozostaw do drugiej fermentacji. Po upływie 4 tygodni wino zlej znad osadu i pozostaw do dalszej fermentacji na około 6 miesięcy. W razie trudności z klarowaniem użyj środka Klarowin.

Wino ma piękny, żółty kolor, pachnie miodowo-cytrynowo i świetnie smakuje. >

W przypadku drożdży w zawiesinie zalecane jest wstępne ich namnożenie. Zabieg ten określa się terminem – przygotowania szczepionki drożdży, innymi słowy matki drożdżowej. Proces ten trwa ok. 2 dni i polega na rozmnożeniu drożdży w jak najlepszych warunkach. Do słoika lub butelki wlej 200 ml przegotowanej ostudzonej wody, lub pasteryzowanego soku. Dodaj szczyptę pożywki do wina oraz drożdże. Pamiętaj wcześniej o wymieszaniu ich w saszetce przed jej otwarciem. Dodaj łyżeczkę cukru, dobrze wymieszaj i zabezpiecz naczynie korkiem z gazy. Temperatura namnażania powinna się wynosić pomiędzy 22-28°C. Zmętnienie roztworu lub powstanie na dnie naczynia szarego osadu, oznacza, że drożdże się namnożyły i są gotowe do zaszczepienia nimi nastawu.

Domowe wino z mniszka lekarskiego

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

wino z mlecza

wino z mniszka

przepis na wino z mniszka

wino z mniszka właściwości

wiosenne wino