pixel
Browin Przepiśnik - Kluski gryczane

Kluski gryczane

Dania

2025-10-17 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Kluski gryczane to tradycyjny i nieco zapomniany smak polskiej kuchni. Połączenie twarogu, jajek i mąki gryczanej daje delikatną, puszystą strukturę, a podsmażona cebula i czosnek dodają aromatu. To szybkie, sycące i pełne smaku danie, które świetnie smakuje polane okrasą oraz jako dodatek do rolady bieszczadzkiej.

Przepis na kluski gryczane

Przygotowanie: 

  1. Podgrzej mleko z masłem w rondelku, aż się zagotuje.
  2. Dodaj mąkę gryczaną i mieszaj energicznie, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka.
  3. Dodaj twaróg i żółtka, wymieszaj do połączenia składników.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj do masy.
  5. Formuj kluski łyżką i delikatnie wrzucaj do gotującej się, osolonej wody.
  6. Gotuj, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
  7. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni, aż będą złociste.
  8. Ugotowane kluski polej okrasą i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

#akademia-domowego-smaku #kluskigryczane #lunchbox #polskakuchnia #kluskikładzione