Kluski gryczane to tradycyjny i nieco zapomniany smak polskiej kuchni. Połączenie twarogu, jajek i mąki gryczanej daje delikatną, puszystą strukturę, a podsmażona cebula i czosnek dodają aromatu. To szybkie, sycące i pełne smaku danie, które świetnie smakuje polane okrasą oraz jako dodatek do rolady bieszczadzkiej.
Przepis na kluski gryczane
Przygotowanie:
- Podgrzej mleko z masłem w rondelku, aż się zagotuje.
- Dodaj mąkę gryczaną i mieszaj energicznie, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka.
- Dodaj twaróg i żółtka, wymieszaj do połączenia składników.
- Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj do masy.
- Formuj kluski łyżką i delikatnie wrzucaj do gotującej się, osolonej wody.
- Gotuj, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni, aż będą złociste.
- Ugotowane kluski polej okrasą i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!