Sezon ogórkowy to najlepszy czas na przygotowanie tego zielonego warzywa w formie kiszonej lub małosolnej. Przepis na tradycyjne ogórki małosolne jest powszechnie znany, znaleźć możecie go w naszym przepiśniku. Dziś natomiast chcielibyśmy zaproponować Wam alternatywny sposób przygotowania ogórków małosolnych - bez zalewy. Ogórki małosolne na sucho gotowe są już po dobie, w smaku nie różnią się od tych przygotowywanych w zalewie, są natomiast bardziej chrupiące i nie tracą koloru – pozostają soczyście zielone.
Ogórki takie przygotować można w słoiku (np. z rurką fermentacyjną), w foliówce lub zapakować próżniowo. Przysmak ten sprawdzi się jako świetna przekąska do kanapek, zwłaszcza na wyjazdach - można go zabrać ze sobą bez obawy, że zalejemy torbę, plecak, ubranie czy tapicerkę. Wypróbuj koniecznie ten sposób i daj nam znać, jak podoba Ci się kiszenie na sucho.
Przepis na ogórki małosolne na sucho
Przygotowanie:
Ogórki umyj i namocz przez minimum 1 godzinę w zimnej wodzie.
Następnie poodcinaj ich końcówki, dzięki temu proces kiszenia rozpocznie się szybciej, wyeliminujesz również ewentualną gorycz ogórków.
Czosnek delikatnie rozgnieć, umyj liście chrzanu i koper, obierz i podziel korzenie chrzanu.
Ogórki umieść w słoiku lub woreczku foliowym, obsyp solą, delikatnie je pomieszaj i dołóż resztę składników.
Zaproponowane składniki możesz podzielić na kilka porcji i przygotować ogórki w kilku mniejszych słoikach lub foliówkach. Ważne, aby ogórki były szczelnie zamknięte i składniki dobrze ze sobą wymieszane.
Tak przygotowane ogórki umieść w lodówce, a co jakiś czas, w wolnej chwili, możesz zamieszać całość. Po 24 godzinach możesz już cieszyć się smakiem wybornych ogórków małosolnych:)