Domowy pasztet z czerwonej soczewicy to alternatywa dla mięsnych wyrobów. Jego pikantny smak i czosnkowy aromat sprawia, że smakuje niemal każdemu! Pasztet łatwo pokroić, ale także rozsmarować. Wbrew pozoru danie to jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a mało skomplikowane składniki pozwolą na wykonanie go bez potrzeby wykonywania większych zakupów!
Jak przygotować pasztet z czerwonej soczewicy?
Przepis na domowy pasztet z soczewicą
Przygotowanie:
Soczewicę ugotuj, aż się rozpadnie i powstanie z niej papka. W międzyczasie marchew zetrzyj na grubej tarce, cebulę pokrój drobno i umieść na patelni smażąc w towarzystwie marchewki na oleju przez 10 minut. Usmażone warzywa dopraw przyprawami i dodaj zgnieciony w prasce czosnek. Całość podsmaż jeszcze przez 2 minuty, a następnie zmieszaj z odsączoną soczewicą oraz jajkami. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż dobrze wymieszaną masę. Pasztet piecz przez 50 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw pasztet do wystygnięcia.
Uwaga!
Pasztet smakuje najlepiej na drugi dzień!
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!