pixel
Browin Przepiśnik - Domowy pasztet z soczewicy

Domowy pasztet z soczewicy

Mięso i wędliny

2019-03-07 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Domowy pasztet z czerwonej soczewicy to alternatywa dla mięsnych wyrobów. Jego pikantny smak i czosnkowy aromat sprawia, że smakuje niemal każdemu! Pasztet łatwo pokroić, ale także rozsmarować. Wbrew pozoru danie to jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a mało skomplikowane składniki pozwolą na wykonanie go bez potrzeby wykonywania większych zakupów!


Jak przygotować pasztet z czerwonej soczewicy?

Przepis na domowy pasztet z soczewicą

Przygotowanie:

Soczewicę ugotuj, aż się rozpadnie i powstanie z niej papka. W międzyczasie marchew zetrzyj na grubej tarce, cebulę pokrój drobno i umieść na patelni smażąc w towarzystwie marchewki na oleju przez 10 minut. Usmażone warzywa dopraw przyprawami i dodaj zgnieciony w prasce czosnek. Całość podsmaż jeszcze przez 2 minuty, a następnie zmieszaj z odsączoną soczewicą oraz jajkami. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż dobrze wymieszaną masę. Pasztet piecz przez 50 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw pasztet do wystygnięcia.

Uwaga!
Pasztet smakuje najlepiej na drugi dzień!

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu