Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami – krok po kroku
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Przygotowanie:
Mąkę rozsyp na stolnicy, wbij jajka, dodaj sól, olej oraz połowę gorącej wody. Następnie ruchami zbierającymi mąkę z brzegów do środka zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj kolejną porcję wody i wyrób ciasto w taki sposób, aby miało jednolitą strukturę i nie lepiło się do rąk. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto odłóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj je cieniutko - tak, aby było delikatnie przezroczyste. Za pomocą szklanki wytnij okrągłe placki, umieść na ich środku farsz i dokładnie zlep w kształt pierożka.
Przepis na farsz z kapustą i grzybami do pierogów
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie opłucz i namocz w 200 ml wody. Kiedy grzyby będą miękkie pokrój je na niewielkie kawałki, ale nie wylewaj wody, w której się moczyły – przyda się ona w kolejnym etapie przygotowywania farszu. Kapustę przepłucz w wodzie (jeśli jest zbyt kwaśna) i drobno pokrój. Następnie umieść ją w garnku (lub szybkowarze) wraz z grzybami oraz wcześniej zachowaną wodą. Dodaj czosnek i przyprawy. Gotuj kapustę, podlewając delikatnie wodą, aż dobrze zmięknie (ok. 1 godz.). Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Kiedy kapusta będzie miękka, przełóż ją na patelnię i smaż wraz z cebulą, aż dobrze odparuje, a farsz będzie zwięzły i delikatnie lepiący.
Jak długo gotować pierogi?
Uwaga!
Podczas lepienia pierogów brzegi ciasta możesz smarować wodą, co spowoduje, że ciasto lepiej się sklei.
Kalkulator serowarski
Kalkulator wędliniarski
Winiarstwo
Oferta dla winnic
Badania laboratoryjne
Kalkulator winiarski
Kalkulator nalewek
