Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami – krok po kroku
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Przygotowanie:
Mąkę rozsyp na stolnicy, wbij jajka, dodaj sól, olej oraz połowę gorącej wody. Następnie ruchami zbierającymi mąkę z brzegów do środka zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj kolejną porcję wody i wyrób ciasto w taki sposób, aby miało jednolitą strukturę i nie lepiło się do rąk. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto odłóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj je cieniutko - tak, aby było delikatnie przezroczyste. Za pomocą szklanki wytnij okrągłe placki, umieść na ich środku farsz i dokładnie zlep w kształt pierożka.
Przepis na farsz z kapustą i grzybami do pierogów
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie opłucz i namocz w 200 ml wody. Kiedy grzyby będą miękkie pokrój je na niewielkie kawałki, ale nie wylewaj wody, w której się moczyły – przyda się ona w kolejnym etapie przygotowywania farszu. Kapustę przepłucz w wodzie (jeśli jest zbyt kwaśna) i drobno pokrój. Następnie umieść ją w garnku (lub szybkowarze) wraz z grzybami oraz wcześniej zachowaną wodą. Dodaj czosnek i przyprawy. Gotuj kapustę, podlewając delikatnie wodą, aż dobrze zmięknie (ok. 1 godz.). Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Kiedy kapusta będzie miękka, przełóż ją na patelnię i smaż wraz z cebulą, aż dobrze odparuje, a farsz będzie zwięzły i delikatnie lepiący.
Jak długo gotować pierogi?
Uwaga!
Podczas lepienia pierogów brzegi ciasta możesz smarować wodą, co spowoduje, że ciasto lepiej się sklei.